Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news-fra1.dfn.de!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-
berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: fix knorr chilli con carne
Date: Tue, 26 Nov 2002 13:02:17 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 23
Message-ID: <3...@u...fu-berlin.de>
References: <arvn7f$1lr$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1038311867 23684826 160.45.180.154 (16 17 19)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; de-DE; rv:1.0.1) Gecko/20020823
Netscape/7.0
X-Accept-Language: de-de, de
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:136142
Ukryj nagłówki
Krzysztof Blaszczyk:
> Witam.
> Ostatnio miałem okazję posmakować CHILLI CON CARNE. Było niesamowite,
> chociażby ze względu na mistrzynię, które ów cuda czyniła ale...
> Podobno nigdzie nie można kupić doń użytego fixu (Fix Knorr Chilli Con
> Carne) i trzeba prosić znajomych albo samemu wybrać się np. do Niemiec.
> Macie jakiś pomysł? Jestem z W-wy. Są gdzieś jakieś cudowne miejsca gdzie to
> można kupić?
> Szukałem trochę w rożnych sklepach / supermarketach i nici.
hmm. Jestem z Niemiec, ale fixa nie używam, tylko robię piechty.
Magicznym składnikiem tego fixa jest m.in. cumin, w Warszawie chyba
dostępny. Oprócz tego jest jeszcze papryka i trochę jakiś innych rzeczy
(mleko w proszku na przykład). Ja mieszam przyprawy "z półki" i tam
ląduje m.in. też albo gotowe curry (mojej produkcji) albo chili, kurkuma
i kozieradka luzem w proporcjach zależnych od wieku i wytrzymałości
jedzeniowców. Aha, mi chili smakuje duuużo lepiej z mięsem w kawałkach,
a nie po teksańsku przekręcone.
Waldek
|