Data: 2002-11-26 12:02:17
Temat: Re: fix knorr chilli con carne
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krzysztof Blaszczyk:
> Witam.
> Ostatnio miałem okazję posmakować CHILLI CON CARNE. Było niesamowite,
> chociażby ze względu na mistrzynię, które ów cuda czyniła ale...
> Podobno nigdzie nie można kupić doń użytego fixu (Fix Knorr Chilli Con
> Carne) i trzeba prosić znajomych albo samemu wybrać się np. do Niemiec.
> Macie jakiś pomysł? Jestem z W-wy. Są gdzieś jakieś cudowne miejsca gdzie to
> można kupić?
> Szukałem trochę w rożnych sklepach / supermarketach i nici.
hmm. Jestem z Niemiec, ale fixa nie używam, tylko robię piechty.
Magicznym składnikiem tego fixa jest m.in. cumin, w Warszawie chyba
dostępny. Oprócz tego jest jeszcze papryka i trochę jakiś innych rzeczy
(mleko w proszku na przykład). Ja mieszam przyprawy "z półki" i tam
ląduje m.in. też albo gotowe curry (mojej produkcji) albo chili, kurkuma
i kozieradka luzem w proporcjach zależnych od wieku i wytrzymałości
jedzeniowców. Aha, mi chili smakuje duuużo lepiej z mięsem w kawałkach,
a nie po teksańsku przekręcone.
Waldek
|