Data: 2002-11-19 10:15:58
Temat: Re: folia aluminiowa...
Od: a...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam,
>
> od pewnego czasu (odkad czesciej przebywam w kuchni ;) ) nurtuje mnie pewne
> pytanie dotyczace folii aluminiowej. Otoz owa folia z jednej strony jest
> matowa a z drugiej swiecaca. Czy ma jakies znaczenie ktora strona wyklada
> sie np. blachy przy pieczeniu ciasta? Czy strona swiecaca ma byc od strony
> blachy czy jedzenia? Czy to wplywa na cokolwiek? np. do ktorejs strony mniej
> sie klei...?
> Robilam ostatnio ciasteczka owsiane, ktore nastepnie pieklo sie w blasze
> wylozonej folia... Potem mialam drobne problemy z odrywaniem tych ciastek od
> foli i tak sie zastanawialam czy jakbym ja polozyla odwrotnie to byloby
> lepiej...?
Witam.
Byla dawno temu na prk dyskusja na ten temat. Z tego co pamietam, jezeli celem
jest podgrzanie, to strona blyszczaca powinna byc do srodka, a jezeli chcesz
jak najdluzej zachowac cieplo (np. pakujesz kurczaczka na piknik) to blyszczaca
na zewnatrz. Ja osobiscie nie jestem pewna, jak wiele w tym prawdy. A
ciasteczka najlepiej piec na pergaminie :).
Pozdrawiam,
AniaR
Torun
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|