Data: 2002-07-18 18:17:17
Temat: Re: garam masala
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marzenna Kielan wrote:
> Znalazlam bardzo ciekawy przepis na rybe ale potrzeba do niego garam masala.
> Jak zrobic te przyprawe? W jakich proporcjach zmieszac skladniki i w jaki
> sposob mozna je prazyc? Na patelki teflonowej mozna?
> Bardzo licze na podpowiedz :-)
masale sa naprawde przerozne :)
tu jest jedna, z grupy:
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2200
garam masala z Pundzabu
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: inne
Skala trudności: *
Składniki:
5 lyzek nasion kolendry
3 lyzki nasion kuminu :-)
2,5 lyzki nasion pieprzu ziarnistego
2,5 lyzki nasion czarnego kardamonu
1,5 lyzki nasion zielonego kardamonu
5 cm kory cynamonowca
4-5 gozdzikow.
1/3 galki muszkatolowej
Przepis:
Na lekko rozgrzana patelnie wsypac kolendre i kumin. Mieszajac podgrzac az
wspanialy aromat wydobywac sie zacznie. uwaga - latwo jest je przypalic.
Wysypac na talerz, poczekac az ostygna.
Do mlynka do kawy, ja uzywam elektrycznego, wlozyc wszystkie skladniki.
Jesli trzeba, to mielenie rozlozyc na kilka etapow.
Przechowywac w szczelnym sloiku.
Źródło: pl.rec.kuchnia, iza
smacznego
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|