Data: 2006-06-13 13:25:37
Temat: Re: garnek do gotowania na parze
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Renata i Bella" <c...@g...com> wrote in message
news:1150144233.170769.251270@u72g2000cwu.googlegrou
ps.com...
> poszukuje wlasie garnka do
> gotowania na parze.Poleccie mi , jaki jest wart uwagi.
Sa garnki, z wkladkami do parowania i te garnki mozna uzywac takze do innych
celow, ale...Jesli juz masz garnek z przykrywka, to poszukaj wkladki do
parowania (w ksztalcie glebokiej miski z dziurkami zawieszanej na wrabku
garnka lub z nozkami do stawiania na dnie garnka) albo jedno lub
wielopoziomowego skladanego (jak wachlarz z nozkami na drucianej osi)
dziurkowanego koszyczka/wkladki do parowania. Sklada sie to-to i trzyma w
kacie szuflady. Inna mozliwoscia sa jedni lub wielo-"pietrowe" koszyczki
bambusowe do parowania. Zarowno wkladki matalowe jak i koszyczki bambusowe
mozna kupic w wielu srednicach za bardzo male pieniadze. Poszukaj. No i
bambusowy koszyczek/wkladka daje nieco smaku warzywom - staja sie nieco
"orientalne."
> Bede wdzieczna tez za jakis namiar na przepisy, jak w tym gotowac aby
> bylo smacznie.
Parowac mozna prawie wszystkie warzywa, pierogi, ryby, etc. Tylko paruj jak
najkrocej - "al dente" a nie na maz, stad np. najpierw wrzuc marchewke a
pozniej np. brokuly czy cukinie. Do tego jakis lekki sos opartry na oliwiw
z oliwek, winie, etc. i mniam-mniam!
> Moj przyszywany ojciec wlasnie wrocil ze szpitala z powodu klopotow
> sercowo-gastrycznych i kuchnia w moim domu musi radykalnie ulec zmianie
> z typowo slaskiej na lekka.
Przy okazji zmien swoja wlasna kuchnie - moze ominiesz wizyte w szpitalu
:-)))
--
><eM eL><
|