Data: 2010-09-30 11:22:45
Temat: Re: garnki - prosba o opinie
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4ca4501c$0$21006$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "PeJot" <P...@0...pl> wrote in message
> news:i81h8q$6nh$1@inews.gazeta.pl...
>>W dniu 2010-09-30 09:54, Misiek pisze:
>>
>>> 2. po kilku latach eksploatacji potrawy pozostawiane w garnku juz po 1-2
>>> dni ulegaly zepsuciu (zupa kisla, kwasniala, to samo z miesem)
>>> Zastanawiam sie co moglo byc przyczyna (gary juz wywalilem a na ich
>>> miejsce kupilem tradycyjne - emaliowane)
>>
>> Zapewne kiepskiej jakości materiał stał się porowaty ( na skutek korozji
>> krystalicznej ), albo popękał ( na skutek różnic temperatur ). W
>> szczelinach gniją resztki żywności których nie da się domyć.
>
> Wystarczy użyć sody (wodorotlenku sodu) - wsypać trochę granulek, płatków
> czy kryształków (w zależności od postaci handlowej).
Stal KWASOODPORNA (do spozywki gatunek minimum 316, 316L, wg innej
nomenklatury 0H18N9, 1H18N9T, 00H22M24TCu) nie jest zbyt odporna na
dzialanie zasad
|