Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: glutamat ?
Date: Sat, 26 Jan 2002 00:59:04 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 33
Message-ID: <3...@n...tpi.pl>
References: <a2rmhv$g5g$1@news.tpi.pl> <a2rnqp$1a8k$1@pingwin.acn.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pi27.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1012006881 3940 213.76.104.27 (26 Jan 2002 01:01:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 26 Jan 2002 01:01:21 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:93537
Ukryj nagłówki
On Fri, 25 Jan 2002 14:50:16 +0100, "Nomika" <m...@a...net>
wrote:
>
>"sceptyk" <s...@o...pl> wrote in message
>news:a2rmhv$g5g$1@news.tpi.pl...
>: Pomocy!
>: Czy ktos wie coz to jest glutamat i skrobia spozywcza, ktore wystepuja
>: w przepisach (zwlaszcza kuchni chinskiej)?
>:
>A nie glutaminian?
natrium glutamate, glutamate acid... jak ktos niekumaty to
przetlumaczy literka po literce a nie od razu na polska nazwe -
glutaminian sodu, kwas glutaminowy...
> To wzmacniacz smaku i zapachu. Ja tego nie uzywam a
>"chinszczyzna" wychodzi super.
Niemozliwe. Zwlaszcza ze w kuchni chinskiej nie uzywa sie ani
glutaminianu sodu ani kwasu glutaminowego w postaci czystego
preparatu. Uzywa sie hydralizatu bialkowego w postaci sosu sojowego -
fakt, glownym skladnikiem sa sole proste kwasu glutaminowego ale
czysty glutaminian nie moze sie smakiem rownac z sosem sojowym.
>Jesli w przepisie wystepuje natomiast skrobia
>spozywcza to uzywam make ziemniaczana.
I slusznie, choc sadze ze Zoltki raczej jakas ryzowa albo jeszcze
cholera wie z czego preparowana skrobie stosuja. Zreszta i
ziemniaczana mozna spreparowac na rozne sposoby...
--
Darek
|