« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-25 13:27:22
Temat: glutamat ?Pomocy!
Czy ktos wie coz to jest glutamat i skrobia spozywcza, ktore wystepuja
w przepisach (zwlaszcza kuchni chinskiej)?
pozdrawiam
sceptyk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-25 13:50:16
Temat: Re: glutamat ?
"sceptyk" <s...@o...pl> wrote in message
news:a2rmhv$g5g$1@news.tpi.pl...
: Pomocy!
: Czy ktos wie coz to jest glutamat i skrobia spozywcza, ktore wystepuja
: w przepisach (zwlaszcza kuchni chinskiej)?
:
A nie glutaminian? To wzmacniacz smaku i zapachu. Ja tego nie uzywam a
"chinszczyzna" wychodzi super. Jesli w przepisie wystepuje natomiast skrobia
spozywcza to uzywam make ziemniaczana.
Pozdrawiam,
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-25 13:56:02
Temat: Re: glutamat ?
>
>glutamat, czyli glutaminian sodu. Nie trzeba, ale mo?na. Dla niektórych
>jedzenie robi si? lekkosrawne, jak to dodasz. Na ogó? i tak jest w sosie
>sojowym. Ja u?ywam takowego bez glutaminianu.
>
>Waldek
gdziejsik czytalam/zlyszalam, ze sojowy sos to jest po prostu
naturalny glutaminian. no bo jest. a ze brazowawy to insza
inszosc
Krysia
skrobia to maka kart. moze byc inna co sie robi przezroczysta
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-25 13:56:41
Temat: Re: glutamat ?
> : Czy ktos wie coz to jest glutamat i skrobia spozywcza, ktore wystepuja
> : w przepisach (zwlaszcza kuchni chinskiej)?
> :
> A nie glutaminian? To wzmacniacz smaku i zapachu. Ja tego nie uzywam a
> "chinszczyzna" wychodzi super. Jesli w przepisie wystepuje natomiast skrobia
> spozywcza to uzywam make ziemniaczana.
> Pozdrawiam,
glutamat, czyli glutaminian sodu. Nie trzeba, ale można. Dla niektórych
jedzenie robi się lekkosrawne, jak to dodasz. Na ogół i tak jest w sosie
sojowym. Ja używam takowego bez glutaminianu.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-25 14:01:21
Temat: Re: glutamat ?
. Dla niektórych
> jedzenie robi się lekkosrawne,
literowka czy zamierzone okreslenie? ;-))))))
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-25 14:39:34
Temat: Re: glutamat ?
> . Dla niektórych
> > jedzenie robi się lekkosrawne,
>
> literowka czy zamierzone okreslenie? ;-))))))
zamierzona literówka ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-26 00:59:04
Temat: Re: glutamat ?On Fri, 25 Jan 2002 14:50:16 +0100, "Nomika" <m...@a...net>
wrote:
>
>"sceptyk" <s...@o...pl> wrote in message
>news:a2rmhv$g5g$1@news.tpi.pl...
>: Pomocy!
>: Czy ktos wie coz to jest glutamat i skrobia spozywcza, ktore wystepuja
>: w przepisach (zwlaszcza kuchni chinskiej)?
>:
>A nie glutaminian?
natrium glutamate, glutamate acid... jak ktos niekumaty to
przetlumaczy literka po literce a nie od razu na polska nazwe -
glutaminian sodu, kwas glutaminowy...
> To wzmacniacz smaku i zapachu. Ja tego nie uzywam a
>"chinszczyzna" wychodzi super.
Niemozliwe. Zwlaszcza ze w kuchni chinskiej nie uzywa sie ani
glutaminianu sodu ani kwasu glutaminowego w postaci czystego
preparatu. Uzywa sie hydralizatu bialkowego w postaci sosu sojowego -
fakt, glownym skladnikiem sa sole proste kwasu glutaminowego ale
czysty glutaminian nie moze sie smakiem rownac z sosem sojowym.
>Jesli w przepisie wystepuje natomiast skrobia
>spozywcza to uzywam make ziemniaczana.
I slusznie, choc sadze ze Zoltki raczej jakas ryzowa albo jeszcze
cholera wie z czego preparowana skrobie stosuja. Zreszta i
ziemniaczana mozna spreparowac na rozne sposoby...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-26 07:47:39
Temat: Re: glutamat ?
>
>I slusznie, choc sadze ze Zoltki raczej jakas
a daloby sie jakiegos innego slowa uzyc? Moze byc tez z duzej
litery
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-26 12:04:40
Temat: Re: glutamat ?Krysia Thompson wrote:
>
>>
>>I slusznie, choc sadze ze Zoltki raczej jakas
>
> a daloby sie jakiegos innego slowa uzyc? Moze byc tez z duzej
> litery
>
wiesz, Polaczki tak mają.
Co do żarcia, to w Chinach też rośnie pszenica i kukurydza, z tego też
skrobię można robić. Ale z ciekawości sprawdzę u mojego zaopatrzeniowca,
czyli wietnamskiego tajlandczyka.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-27 01:06:53
Temat: Re: glutamat ?Sos sojowy robi sie z prazonych plackow sojowych fermentowanych przez
grzyba Aspergillus niger.
jotem
Krysia Thompson wrote:
>
gdziejsik czytalam/zlyszalam, ze sojowy sos to jest po prostu
> naturalny glutaminian. no bo jest. a ze brazowawy to insza
> inszosc
>
> Krysia
> skrobia to maka kart. moze byc inna co sie robi przezroczysta
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
> ____________________________________________________
__________________________
> Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |