Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gofry
Date: 25 Oct 2001 09:44:23 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 55
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <9r6fk8$t2j$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1003995863 15738 192.168.240.245 (25 Oct 2001 07:44:23 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Oct 2001 07:44:23 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 195.205.248.118, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:76475
Ukryj nagłówki
>
> Niedawno kupiłam sobie gofrownice ale nie mam przepisu na ciasto żeby zrobić
> gofry . Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc byla bym wdzięczna.
> --
> Obiecałam....:)))))
>
> Gofry holenderskie:
30 dkg mąki
szczypta soli
8 dkg cukru
2 jaja
10 dkg stopionej margaryny, ok.1/2 l mleka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
przygotować ciasto jak na naleśniki, pozostawić na 30 min, a dopiero potem
wmieszać proszek do pieczenia
Gofry cynamonowe:
25 dkg maki
15 dkg cukru
1-2 łyżeczki cynamonu, 2 jaja
12 dkg stopionego masła, 4 łyżeczki proszku
wykonanie jak wyżej ( choć moim zdaniem 4 łyżeczki proszku na 25 dkg mąki to
gruba przesada)
Gofry z płatków owsianych
18 dkg płatków owsianych
½ łyżeczki soli
1łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka,
10 dkg stopionej margaryny ( lub smalcu, ja daję Plantę)
4-5 łyżek wody,
4 białka
Ubić trzepaczką lub zmiksować wszystkie składniki oprócz białek, z białek ubić
pianę i delikatnie wymieszać z ciastem, pieca natychmiast ( jak to z pianą,
czekać nie mogą)
Przepisy pochodzą z książki Barbary Bytnerowiczowej, wypróbowałam wszystkie,
najbardziej lubię te z płatków.Daj znać, jak ci wyszly i jak samkowaly. Qd
A w książeczce dodawanej do gofrownic powinien byc podany sposob pieczenia.
> ---------------------------------
> Pozdrowienia Bożena
> ---------------------------------
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|