Data: 2001-08-20 15:00:17
Temat: Re: gołabki
Od: "MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.NOSPAM>
Pokaż wszystkie nagłówki
ja robię tak samo tyle ze gołąbki wsadzam do duzego rondla wyłożonego kapu
ścianymi liścimi które zostały i pieke w piekarniku aż zbrązowieją, czasem
polewając bulionem lub posypując wiórkami masła.
pozdrawiam
Mechcia
Użytkownik "Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> napisał w wiadomości
news:9lqd24$qg5$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Studio2 <a...@d...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:9lq9l5$329$...@n...internetia.pl...
> > Czesc ! Jestem tu nowa i odrazu potrzebuje pomocy. Moj mezszczyzna ma
> ochote
> > na golabki a ja nie mam zadnego dobrego przepisu na nie.
RATUJCIE!!!!!!!!
> >
> >
> A proszę bardzo:
> Kupic kapustkę o luźnych liściach! Nie zbitą i twardą tylko taką jakby z
> powietrzem w środku. Wrzucić ją do osolonego wrzątku i troszkę obgotować
tak
> na półtwardo. Potem poodrywać liście, powycinać z nich głąby. Zrobić farsz
z
> mielonego mięska na przykład, wymieszanego z surowym jajeczkiem,
przyprawami
> i posmażonymi pieczarkami. Farsz obwinąć listkami kapusty. Jak Ci sie będą
> rozwalać, to możesz je sobie związać liną okrętową albo nitką krawiecką,
ale
> mi się nigdy nie rozwalają. Podsmażyć je na patelni i łup do gara (a tak
> naprawdę to je delikatnie poukładać na dnie. Podlać wodą i pitrasić długo
aż
> w całym domu będzie śmierdziało gołąbkami, dodać kosteczkę rosołową do
> smaku. Sos z gotowania powinien sie zrobić ciemny.
> podawać z kartofelkami z koperkiem.
>
> Inne farsze:
> Mięsko wymieszać z ugotowanym na półtwardo ryżem
> Jak wyżej plus jeszcze pieczarki
> Sam ryż z pieczarkami
> Ryż z pieczarkami i serem żółtym
> Kasza gryczana na półtwardo i pieczarki
> itd
>
> aha, mięsko może byc drobiowe, wieprzowe, mieszane, zmielone własnoręcznie
> czy jak tam chcesz
>
> Warianty bezmięsne nie smakuja z kartoflami, trzeba do nich zrobic jakiś
> sos, np pomidorowy, ostry jakiś, grzybowy, przezroczysty, ale zagęszczony
> mąka ziemniaczaną i tak dalej, według inwencji
>
> Miłego eksperymentowania
> Wkn
>
>
|