Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Dorcia" <d...@x...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gołąbki ?
Date: Thu, 19 Aug 2004 08:45:48 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <cg1ij9$7od$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <cfvjfs$5ao$1@nemesis.news.tpi.pl> <cfvks6$av1$1@nemesis.news.tpi.pl>
<cfvn3d$kgf$1@nemesis.news.tpi.pl> <cg01gt$5uk$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: bwt51.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1092898217 7949 83.29.243.51 (19 Aug 2004 06:50:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 19 Aug 2004 06:50:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:211630
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Osika" <o...@g...pl> napisał w
> A mogłabyś mi podać ten przepis??
> Chętnie też zrobię :)
>
proszę bardzo :
"Witam ostanio proponowałem wam sałatke po grecku inaczej dzis chciałbym
podzielić się z wami przepisem na pyszne gołabki
Składniki
1.2 kg mielonego mięska łopatki lub karkówki
2 jajka surowe
2 cebule srednie zszatkowac i podsmażyć i ostudzić
3 woreczki ryżu ugotowac na pół twardo i ostudzić
1 kostku rosołku winiary lub podobnego
sól ,pieprz do smaku
średniej wiekości głowka kapusty włoskiej trzeba ja bardzo drobno zszatkować
To wszystko należy wymieszac łacznie z kapustą (tak własnie z poszatkowana
kapusta ) i z powstałej masy uformowac cos na kształt gołąbków nie
zawijamy w żadne liście
Następnie powstałe gołąbki obsmażamy na patelni na oleju z obydwu stron ,gdy
już mamy obsmazone wszystkie
układamy je w rondlu zalewamy woda i wstawiamy je do piekarnika ,gdy zacznie
nam woda wrzeć dodajemy 1 rosołek i to wszystko sprawdzajac co jakiś czas
czy kawałeczki kapusty sa już miękie.Następnie wyciągamy gołąbki i do
pozostałego rosołku dodajemy przecier i zasmażke i mamy pyszny sosik ."
pozdr,dorcia
|