Data: 2001-10-24 07:32:11
Temat: Re: golaski
Od: oshin <b...@a...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
<k...@p...onet.pl> napisal(a) nam tak:
golasy
skladniki:
1 kg ziemniakow
1/2 kg kaszy
2 jaja
ew. 2 cebule
25 dkg twarogu (moze byc chudy, moze byc tlusty jak kto lubi)
1 zoltko
sol, pieprz
tluszcz
ziemniaki gotujemy w lupinach (mozna i bez)
kasze przelewamy wrzatkiem, coby sie rozpulchnila
cebule kroimy bardzo drobniutko
miekkie juz ziemniaki ubijamy, do gladkiej masy dodajemy kasze, jaja,
cebule i twarog, lekko solimy i pieprzymy, wyrabiamy na gladka mase
masa powinna sie _wydawac_ przesolona
z masy formujemy waleczki, smarujemy je po wierzchu zoltkiem
forme mocno natluszczamy, wsadzamy nasze golasy, i do piekarnika 250
na ca 45 min (patrzec czy sa gotowe)
golasy mozna jesc na zimno ze smietana lub jogurtem
mozna na cieplo, albo odsmazone ze skwarkami
inna wersja, to golasy ubrane w pierogi
robimy mase jak na ruskie (czyli ziemniaki, twarog, przesmazona
cebulka, sol, pieprz) i dodajemy do tego uprazona kasze
przygotowujemy ciasto na pierogi i trzask, mamy ruskie z kasza, ponoc
niewiarygodnie pyszne, jeszcze nie mialam okazji, ale wierze rodzinie
:)))))
oshin
http://szanty.art.pl/~bydnorz
kliknij i nakarm glodne dzieci! http://www.pajacyk.pl
--
Miguel de Cervantes Saavedra
Miedzy kobiecym "TAK" i "NIE" zaledwie koniec igly zmiescic sie moze.
|