Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!n
ews.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: golaski
Date: 24 Oct 2001 10:01:32 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 46
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <p...@4...com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1003910492 27643 192.168.240.245 (24 Oct 2001 08:01:32 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Oct 2001 08:01:32 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 195.205.248.118, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:76221
Ukryj nagłówki
> <k...@p...onet.pl> napisal(a) nam tak:
> golasy
> skladniki:
> 1 kg ziemniakow
> 1/2 kg kaszy
> 2 jaja
> ew. 2 cebule
> 25 dkg twarogu (moze byc chudy, moze byc tlusty jak kto lubi)
> 1 zoltko
> sol, pieprz
> tluszcz
>
> ziemniaki gotujemy w lupinach (mozna i bez)
> kasze przelewamy wrzatkiem, coby sie rozpulchnila
> cebule kroimy bardzo drobniutko
> miekkie juz ziemniaki ubijamy, do gladkiej masy dodajemy kasze, jaja,
> cebule i twarog, lekko solimy i pieprzymy, wyrabiamy na gladka mase
> masa powinna sie _wydawac_ przesolona
> z masy formujemy waleczki, smarujemy je po wierzchu zoltkiem
> forme mocno natluszczamy, wsadzamy nasze golasy, i do piekarnika 250
> na ca 45 min (patrzec czy sa gotowe)
> golasy mozna jesc na zimno ze smietana lub jogurtem
> mozna na cieplo, albo odsmazone ze skwarkami
>
> inna wersja, to golasy ubrane w pierogi
> robimy mase jak na ruskie (czyli ziemniaki, twarog, przesmazona
> cebulka, sol, pieprz) i dodajemy do tego uprazona kasze
> przygotowujemy ciasto na pierogi i trzask, mamy ruskie z kasza, ponoc
> niewiarygodnie pyszne, jeszcze nie mialam okazji, ale wierze rodzinie
> :)))))
>
> oshin
Najpiękniej dziekuję, moja mama oszaleje ze szczęścia... a rodzina pewnie
peknie z przejedzenia... moja mama jadla golaski w dzieciństwie, szukala tego
przepisu od lat i wreszcie- JEST!!!! Jeszcze raz dzieki.Qd
> http://szanty.art.pl/~bydnorz
> kliknij i nakarm glodne dzieci! http://www.pajacyk.pl
> --
> Miguel de Cervantes Saavedra
> Miedzy kobiecym "TAK" i "NIE" zaledwie koniec igly zmiescic sie moze.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|