Data: 2001-09-18 13:50:59
Temat: Re: goralskie jadlo
Od: "I." <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Moskale ( Moskaliki)
" Ziemniaki sie gotuje, a potem zmiele bez maszynke. Doda sie tyle mąki
pszennej ile ziemniaków. Nic sie nie dolewa, żadnego mleka. Jedno jajko do
tego, wyrabia się w rękach na placki. Piecze się tylko na blachach
kuchennych, bez żadnego tłuszczu. na petelni nie byłoby takie smaczne. Taki
placek bardzo często się w domu piecze, kiedy zostaje od obiadu, bo sie nie
znisczy, ba się upiecze"
pisownia oryginalna. Przepis za " Niebo w gębie po góralsku"
pozdrawiam
IDA
Użytkownik Claudie <c...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3ba70a7d$...@n...vogel.pl...
> Witam wszystkich!
>
> Ostatnio mialam okazje jesc oryginalne (mam nadzieje) jadlo goralskie.
> Jedno z tych dan to kapucha z grochem i do tego zeberka a drugie to m...z
> gulaszem. To 'm...' to nazwa, ktorej nie pamietam. Bylo to cos w rodzaju
> zakalcowatego plaskiego placka dosyc twardego. Potrawy byly przepyszne.
> Czy ma ktos moze przepis na powyzsza kapuche z grochem albo wie co to moze
> byc to 'm...'?
> Moze ktos jest w posiadaniu goralskich przepisow. Mysle, ze bylyby
ciekawe.
>
> C.
>
>
|