Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?

Grupy

Szukaj w grupach

 

gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 51


« poprzedni wątek następny wątek »

41. Data: 2007-05-12 20:47:51

Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Od: "Tomasz Dryjanski" <T...@s...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:20070512220540.403e885d@localhost.localdomain..
.
> ** Patrycja wrote:
>
>>> Raczej nie, masło się spali.
>
>> dziwne. praktycznie za kazdym razem jak gotuje ziemniaki to smaze
>> cebulke na masle i nigdy mi sie nic nie spalilo.. na oleju jest ble.
>
> Zależy od temperatury, ja tam daje kropelkę oleju i tyle.

Można użyć masła ghee.
Fura roboty, ale jaki efekt!

T. D.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


42. Data: 2007-05-12 20:50:53

Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Od: "bulka paryska" <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Tomasz Dryjanski" <T...@s...o2.pl> wrote in
message news:f25992$o7j$1@nemesis.news.tpi.pl...

> Jeśli chlorek potasu, to raczej KCl.Ale smak ma obrzydliwy,
i - moim
> zdaniem - niezbyt słony.
> Czasem można kupić mieszankę 30% KCl i 70% NaCl,
"dietetyczną". Żeby uzyskać
> zamierzony efekt smakowy, trzeba jej po prostu wsypać
więcej. ;)
-------
KCl, oczywiscie :)
obrzydliwy, oczywiscie :)
można, oczywiście :))

lepsze to niz nic, mz.
pzdr. b

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


43. Data: 2007-05-12 20:53:09

Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Bremse" <bremse{usun.to}@wp.pl> wrote in message
news:m6ub43lq0osf3vaahn6n48d80139ddtgb6@4ax.com...

http://allegro.pl/item194566691_garnek_do_gotowania_
ryzu_3_2l_tefal.html


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


44. Data: 2007-05-12 23:28:07

Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Od: "Juf" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Bremse napisał(a):

> On Sat, 12 May 2007 19:50:32 +0200, Konrad Kosmowski wrote:
>
>>> Witam,
>>> jako że całkowicie musiałem odstawić sól,
>>
>> Ale sól w dowolnej postaci?
>
> Najlepiej by było.

"Mojemu organizmowi potrawy nauczyły się smakować" ;-) na długo przed tym,
kiedy zaistniała taka potrzeba. Kiedyś po prostu skosztowałem w gościnnej
okoliczności pomidorówki bez soli (znaczy takiej z solniczki, bo NaCl na
pewno zawierała;-) i ... była boska. Nagle poczułem więcej smaków. A poza
tym moje otoczenie tak soliło, że nie dało się tego znieść. Obecnie sól
stosuję tylko do pomidorów na surowo innych surówek, a i to nie zawsze jako
sól kuchenną tylko np. sol wieloskładnikową. Jak zresztą podpowiadają Ci
inni.

Powszechnie uważa się, że sól poprawia/wzmaga smak. Ja odkryłem na sobie, że
jej brak - rownież, ale oczywiście muszą występować inne stosownie "mocne"
smaki.

> Przy ciśnieniu 125-135/80 po prostu ograniczyłem spożycie,

Przy okazji: to zupełnie dobre ciśnienie, czego się tu czepiać?
Rozrywkowe życie zaczyna się, gdy masz np 135-140/110, albo 160/120. Wtedy
dopiero jest
wesoło :-(.

Juf

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


45. Data: 2007-05-12 23:31:52

Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Juf" <j...@g...pl> wrote in message
news:f25ih9$m2g$1@inews.gazeta.pl...

Dokładnie. Do solenia lepiej użyć soli do przetworów lub w ostateczności tej
modnej morskiej - nie polecam - gdyż nie ma już soli morskiej bez dioksyn i
innego syfu. Nie jest tego moze dużo ale i tak już jesteśmy zasilani przez
wiele źródeł, po co dodawać jeszcze jedno.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


46. Data: 2007-05-12 23:31:53

Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Juf wrote:

>> Przy ciśnieniu 125-135/80 po prostu ograniczyłem spożycie,
>

> Rozrywkowe życie zaczyna się, gdy masz np 135-140/110, albo 160/120.
> Wtedy dopiero jest
> wesoło :-(.

Dla jaj tak o dodam, że sam mam ogólnie 70-110/50 i żyję. ;) Niskie
ciśnienie to niedogodność, wysokie - zagrożenie.

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


47. Data: 2007-05-12 23:32:49

Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Juf wrote:

>> Przy ciśnieniu 125-135/80 po prostu ograniczyłem spożycie,
>

> Rozrywkowe życie zaczyna się, gdy masz np 135-140/110, albo 160/120.
> Wtedy dopiero jest
> wesoło :-(.

Dla jaj tak o dodam, że sam mam ogólnie 70-110/50 i żyję. ;) Niskie
ciśnienie to niedogodność, wysokie - zagrożenie.

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


48. Data: 2007-05-12 23:35:15

Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Juf" <j...@g...pl> wrote in message
news:f25ih9$m2g$1@inews.gazeta.pl...

Dokładnie. Do solenia lepiej użyć soli do przetworów lub w ostateczności tej
modnej morskiej - nie polecam - gdyż nie ma już soli morskiej bez dioksyn i
innego syfu. Nie jest tego moze dużo ale i tak już jesteśmy zasilani przez
wiele źródeł, po co dodawać jeszcze jedno.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


49. Data: 2007-05-13 12:27:30

Temat: przy okazji: hydrolizat (was: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?)
Od: Marek <b...@a...w.pl> szukaj wiadomości tego autora

Cześć Tomasz Dryjanski
Sat, 12 May 2007 21:15:26 +0200 napisałeś:

> Cóż. Sól - to sól. Czyli chlorek sodu. Niezależnie od postaci.
> I jest to jak dotąd jedyna znana słona substancja zdatna do przyprawiania

calkiem powaznie - co to jest hydrolizat bialkowy, stosowany w przyprawie do
zup 'maggi' (przewaznie dawniej, teraz tylko w niektorych u innych tam juz
jest masa smieci)?
czy to tez jest z NaCl?
kupuje takowa maggi i tam jest tylko hydrolizat i woda. a slone, i owszem.

--
Pozdrawiam,
Marek
Gdy wszyscy wychodzą ci naprzeciw to znaczy, że idziesz pod prąd schodami
ruchomymi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


50. Data: 2007-05-13 13:10:13

Temat: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> szukaj wiadomości tego autora

"Bremse" <bremse{usun.to}@wp.pl> wrote in message
news:m6ub43lq0osf3vaahn6n48d80139ddtgb6@4ax.com...
> jako że całkowicie musiałem odstawić sól,

Z powodu..?

> to chciałem się zapytać
> czego można używać zamiast niej do przyprawiania wody do gotowania
> ziemniaków lub ryżu?
> O ile ziemniaki bez soli są jako tako zjadliwe,
> to już mdły ryż mnie odrzuca. Jakieś propozycje?

Jesli zalecil Ci to lekarz, to, ehem, poszukaj innego lekarza. Takiego,
ktorypowie Ci, ze najwazneijsza jest sumaryczna ilosc spozywanej soli, a
wiec spokojnie mozesz dodawac sol do gotowania ziemniakow czy ryzu gdy
ograniczysz mnostwo produktow ktore spozywasz na codzien, a ktore zawieraja
czesto potworne ilosci soli. Przyklady takich produktow to miesa, wedliny,
maslo solone, pieczywo, ciasta i slodycze, wszelkie konserwy, warzywa i
jarzyny z puszek, sloikow, etc., ogorki konserwowane, kapusta kiszona, woda
mineralna, etc. Popatrz na zawartosc soli w tych produktach, i zamiast
wypicia np. butelki wody mineralnej ugotuj sobie ziemniali z sola a napij
sie kranowy... Ilosc soli uzywana do gotowania ziemniakow to pikus w
porownaniu do zawartosci soli w wielu ww produktach.
--
><eM eL


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gotowanie na parze
LECZO DYNIOWE
ciateczka kruche?serowe z owocami - pycha co to jest??
SZECHNIK
WARSZAWA - Burger King - Złote Tarasy 10/05/2007

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »