Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Juf" <j...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gotowanie ryżu/ziemniaków - co zamiast soli?
Date: Sun, 13 May 2007 01:28:07 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 33
Message-ID: <f25ih9$m2g$1@inews.gazeta.pl>
References: <m...@4...com>
<2...@l...localdomain>
<d...@4...com>
NNTP-Posting-Host: brm159.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1179012457 22608 83.29.106.159 (12 May 2007 23:27:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 12 May 2007 23:27:37 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1478
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1478
X-User: juf
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296384
Ukryj nagłówki
Bremse napisał(a):
> On Sat, 12 May 2007 19:50:32 +0200, Konrad Kosmowski wrote:
>
>>> Witam,
>>> jako że całkowicie musiałem odstawić sól,
>>
>> Ale sól w dowolnej postaci?
>
> Najlepiej by było.
"Mojemu organizmowi potrawy nauczyły się smakować" ;-) na długo przed tym,
kiedy zaistniała taka potrzeba. Kiedyś po prostu skosztowałem w gościnnej
okoliczności pomidorówki bez soli (znaczy takiej z solniczki, bo NaCl na
pewno zawierała;-) i ... była boska. Nagle poczułem więcej smaków. A poza
tym moje otoczenie tak soliło, że nie dało się tego znieść. Obecnie sól
stosuję tylko do pomidorów na surowo innych surówek, a i to nie zawsze jako
sól kuchenną tylko np. sol wieloskładnikową. Jak zresztą podpowiadają Ci
inni.
Powszechnie uważa się, że sól poprawia/wzmaga smak. Ja odkryłem na sobie, że
jej brak - rownież, ale oczywiście muszą występować inne stosownie "mocne"
smaki.
> Przy ciśnieniu 125-135/80 po prostu ograniczyłem spożycie,
Przy okazji: to zupełnie dobre ciśnienie, czego się tu czepiać?
Rozrywkowe życie zaczyna się, gdy masz np 135-140/110, albo 160/120. Wtedy
dopiero jest
wesoło :-(.
Juf
|