Data: 2006-08-31 07:14:23
Temat: Re: gotowanie ziemniaków
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "księżniczka Telimena" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
news:ed2amp$e7p$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:ed28iu$68j$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> > "księżniczka Telimena" <b...@m...pl> wrote in message
> > news:ed27tv$3np$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >> Wiem, że temat brzmi śmiesznie, ale chodzi mi o krojenie ziemniaków
przed
> >> gotowaniem. Im mniejsze tym szybciej się gotują dlatego zastanawiam
się,
> >> czy są jakieś przeciwwskazania?
> >>
> >> Pozdrawiam
> >> Teli.
> >> -która nie je chleba i ziemniaków :)
> >
> > Nie. Ale jest też ciekawsza sprawa - gdy wsypiesz pół żyżeczki soli na
> > dwie godziny przed gotowaniem to będą osolona jakbyś wsypałą pół łyżki
> > stawiając na ogień.
> > Zmniejszysz zasolenie rzek...
>
> rozumiem, że żyżeczka jest czymś mniejszym od łyżeczki?
> :)
> Pozdrawiam
> Teli.
Pomijajac fakt ze trolla mi z KF-a wyciagnieto to powiem ze zostawianie
ziemniakow w wodzie na 2 godzxiny powoduje prawie calkowite wyplukanie z
nich witamin
Ziemniaki powinno sie wrzucac na wrzaca wode i gotowac jak najkrocej, wiec
pokrojenie ziemniakow na mniejsze kawalki jak najbardziej za :=-)
|