Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.
tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "syla" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gotowe przyprawy i sosy, które przydatne i dobre które odradzacie
Date: Fri, 6 Apr 2007 08:45:05 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <ev4qhc$qc9$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ev0grt$egk$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.48.166.129
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1175842156 27017 80.48.166.129 (6 Apr 2007 06:49:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 6 Apr 2007 06:49:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1896
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294516
Ukryj nagłówki
Użytkownik "bodzio" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ev0grt$egk$1@inews.gazeta.pl...
> Witam, mam takie pytanko -które gotowe przyprawy czy sosy stosujecie i do
> czego? a które odradzacie bo np nie dobre albo dużo konserwantów?
>
> Chodzi mi o takie jak np kosktka knorra, maga, przyprawa do fasolki (do
> innych dań),rosół czy barszcz w torebce, musztarda, majonez, sosiki do
> sałatek...
>
> ostatnio przykładowo jadłem sałatke ze sosikiem włoskim i greckim i
taaaaak
> strasznie mi nie smakowały ze szok- jakies takie kwaskowe troche jakby
czym
> ostrym -czyms w rodzaju musztardy zalatywały-co to mogło być?
>
> Pozdrawiam grupowiczów
> bodi
ja proponuje taki sos vinaigrette:
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól
- cukier,
- pieprz,
- czosnek,
- zioła suszone lub świeże.
To jest mój ulubiony sos, który jeszcze żadnego innego nie przebił. Te
wszystkie kupne mogą się schować. Ja zawsze robię w słoiku tak aby starczyło
na dłużej, bo również nie chce mi się za każdym razem go przygotowywać.
Czasem zamiast cytryny dodaję ocet balsamiczny.
Sosik z takim octem balsamicznym wyśmienicie smakuje do pomidorów z
mozarellą, wtedy jednak koniecznie świeżą bazylię.
|