Data: 2007-04-06 06:45:05
Temat: Re: gotowe przyprawy i sosy, które przydatne i dobre które odradzacie
Od: "syla" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "bodzio" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ev0grt$egk$1@inews.gazeta.pl...
> Witam, mam takie pytanko -które gotowe przyprawy czy sosy stosujecie i do
> czego? a które odradzacie bo np nie dobre albo dużo konserwantów?
>
> Chodzi mi o takie jak np kosktka knorra, maga, przyprawa do fasolki (do
> innych dań),rosół czy barszcz w torebce, musztarda, majonez, sosiki do
> sałatek...
>
> ostatnio przykładowo jadłem sałatke ze sosikiem włoskim i greckim i
taaaaak
> strasznie mi nie smakowały ze szok- jakies takie kwaskowe troche jakby
czym
> ostrym -czyms w rodzaju musztardy zalatywały-co to mogło być?
>
> Pozdrawiam grupowiczów
> bodi
ja proponuje taki sos vinaigrette:
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól
- cukier,
- pieprz,
- czosnek,
- zioła suszone lub świeże.
To jest mój ulubiony sos, który jeszcze żadnego innego nie przebił. Te
wszystkie kupne mogą się schować. Ja zawsze robię w słoiku tak aby starczyło
na dłużej, bo również nie chce mi się za każdym razem go przygotowywać.
Czasem zamiast cytryny dodaję ocet balsamiczny.
Sosik z takim octem balsamicznym wyśmienicie smakuje do pomidorów z
mozarellą, wtedy jednak koniecznie świeżą bazylię.
|