Data: 2006-11-02 07:57:25
Temat: Re: gruszki ...
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ollla" <o...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ei768s$vaa$1@news.onet.pl...
>
> > Jesli Coi bardzo zalezy wyciagneod Mamy przepis i zapodam na grupie
>
> Hej,
> Ogrrrrromnie zależy ;) Jak się uda to wyciągnij ;)
> Ja i gruszki czekamy z niecierpliwością ;)
>
> Ollla
>
No i mam (uwaga dlugie)
1. gruszki w occie
2 kg gruszek, 2 szklanki octu 6%, 1 szklanka wody, 1 kg cukru, 1 dkg
gozdzikow
Z octu, wody, cukru i gozdzikow pzygotowac syrop. Po wyszumowaniu gdy syrop
zacznie sie perlic wkladamy obrane ze skorki gruszki (wczsniej wyjac z nich
gniazdka pewstkowe pozostawiajac korzonki- gruszki dzielimy na cwiartki i
wycinamy gniazda nasiene)
Gruszki gotujemy na malym ogniu w syropie do momentu gdy stana sie
przejrzyste i nabiora zlkotego koloru. Nastepnie wkladamy je do wyprazonych
sloikow zalewajac syropem, zakrecajac i stawiajac "do gory dnem" az wystygna
2. sliwki w occie
1 kg sliwek (wegierek), 1 szklanka octu 6%, 1 szklanka wody, 1/2 szklanki
cukru, lyzka gozdzikow, kawalki cynamonu
Zagotowac syrop, zalac sliwki (dobrze jest przed wrzuceniem ponakluwac kazda
sliwke w kilku miejscach), pozostawic do dnia nastepnego. Zlac syrop,
nastenie syrop podgrzac i ponowieni zalac nim sliwki (zabieg powtarzac 4
razy)
3 raz zalac sliwki goracym syropem a 4 raz wrzacym, do ktorego przed
zagotowaniem dolac jeszcze 1/2 szklanki octu. Gorace sliwki wkladac do
sloikow zalewajac syropem,. zakrecic i postawic "do gory nogami"
3. pomidory w occie na slodko
3 kg pomidorow, 75 dkg cukru, 1 szklanka octu, gozdziki, cynamon (w
laskach)
pomidory sparzyc i obrac ze skorki, przepolowic i wydrazyc pestki (pestki na
sitko i przetrzec zbierajac sok- potrzebne bedzie 1 szklanka soku z
pomidorow)
ugotowac syrop i wrzucac partiami pomidory (gotowac 10 minut liczac od
zawrzenia) - kazda partie pomidorow gotowac oddzielnie , nastepnie pomidory
wyjac na sitko, do syropu dolac sok, odparowac do pierwotnej objetosci.
do syropu wrzucic pomidory, korzenie i gotowac na malym ogniu przez 10
minut.
Gorace pomidory wkladac do sloikow, zalac syropem, zakrecic i postawic "do
gory nogami"
4. dynia w occie
Na sok - 1 l octu, 1 kg cukru, cynamon, gozdziki
Dynie obrac ze skorki, pestki i wlokna wyrzucic. Zolty miasz pokroic w grube
kwadraty, przygotowac syrop, zagotowac. Do zimnego syropu wrzucic mdynie i
podgrzewac (zagotowac) do momentu az dynia bedzie szklista i miekka.
Wkladac do sloikow, zalac syropem zakrecic i stawiac 'do gory nogami"
|