Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "marta" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: grzanki
Date: Fri, 7 Jan 2005 23:55:04 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <crn46m$rr4$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <crk954$eh9$1@atlantis.news.tpi.pl> <crkbet$50o$1@nemesis.news.tpi.pl>
<crmtsn$9n4$1@nemesis.news.tpi.pl> <crmuho$h6a$1@atlantis.news.tpi.pl>
<crmvkj$8pu$1@nemesis.news.tpi.pl> <crn2u7$n2j$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: afo110.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1105138711 28516 83.16.144.110 (7 Jan 2005 22:58:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Jan 2005 22:58:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:227328
Ukryj nagłówki
Użytkownik "frulik" napisał w wiadomości
> No właśnie - robiłem wczoraj i ..... albo bułka stwardniała, albo mięsko i
> pieczarki niedosmażone, albo ser tak rozpuszczone, że aż wsiąkł w bułkę.
> Próbowałem kilka razy (z grilem i bez, albo sam grill) i jakoś nie
wychodzą
> dobre (tj. bułka miękka, szynka i pieczarki podsmażone/dogotowane i ser
> delikatnie rozpuszczony). Może jakieś wskazówki ? :)
Ja co prawda nigdy nie robiłam grzanek z czym innym niż masełko albo masełko
i ser żółty, ale mogę powiedzieć co nieco:
- sery lepsze są półtwarde; nie wsiąkają, a przeciwnie - robią się z nich
ciągutki, mniam. Z serów bardzo twardych robi się często skorupa, a miękkie
właśnie wsiąkają.
- masełka tylko tyle żeby poskrobać po wierzchu; ładnie się rumieni.
Najczęściej robię grzanki z połówek dużej bułki. Na wysokim ruszcie
zapchanym na maxa, ile się zmieści. Grill kwarcowy + minimalna moc mikrofal,
ok. 5-6min.
Smacznego,
Marta
Ps. Trochę poexperymentuj. Nic od razu nie wychodzi idealnie. Mnie nawet
teraz czasami zdarzają się węgielki, albo przeciwnie gumki-gąbeczki ;)
Powodzenia.
|