Data: 2005-11-24 16:18:58
Temat: Re: grzanki
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
weni wrote:
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
>
>> Raz, dwa razy w miesiącu robię zupę cebulową. Grzanki rumienię
>> osobno w piekarniku, i pokrojone w kostkę podaję obok, w miseczce.
> ...
> Z grochowa tez tak praktykuje.
> Zupy cebulowej jeszcze nie robilam.
> Jaki jest twoj przepis na zupe cebulowa.
> :-?
> Nie robilam dawno
===
Mój przepis rzeczywiście się wyróżnia, gdyż robię zupę na mocnym rosole z
jarzyn i gnatów drobiowych, najlepiej gęsich. Klasycznie powinien być tylko
jarzynowy.
A dalej normalnie: szklę, a może nawet delikatnie rumienię cebule na maśle
(2-3 szt. na litr), pod koniec oprószyć trzeba mąką, potem ją do rosołu.
Dalej, 1/3 szklanki wina na litr zupy, sól pieprz. Normalnie to koniec, ale
nie dla mnie: 1-2 posiekane pieczarki, ładnie komponują się smakowo z
całością, 1/2 ząbka czosnku i szczypta tymianku uzupełnią bukiet.
Gotować 20-25 min.
waldek
===
|