Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!skynet.be!
newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: grzybki shii take
References: <8i277e$9s9$1@sunsite.icm.edu.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 38
Date: Mon, 12 Jun 2000 15:11:56 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.86
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 960847636 207.71.222.86 (Mon, 12 Jun 2000 15:07:16 PDT)
NNTP-Posting-Date: Mon, 12 Jun 2000 15:07:16 PDT
X-Received-Date: Mon, 12 Jun 2000 15:07:17 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:29527
Ukryj nagłówki
Marcin S wrote:
> Ostatnio moja mama przywiozla z Czech rzeczone grzybki. Po dokladniejszym
> przyjrzeniu sie kolektywnie stwierdzilismy, ze do zludzenia przypominaja
> rodzime opienki (pelna nazwa: opienka miodna czy cos podobnego): kolor ten
> sam, od spodu harmonijka, na kapeluszu charakterystyczne luski. Stad tez i
> moje pytanie: czy to azjaci jedza tak dobrze mi znane grzybki, czy moze to
> Czesi nabijaja w butelke? Marcin
Opienki sa troche podobne do shiitake, ale bardziej delikatne, ciensze, maja
dluzsze nogi i falbanke na nodze. Shiitake maja zawiniety brzeg, krotka,
twardawa noge, ktora sie odrzuca, inaczej smakuja przy smazeniu. Shiitake nie
maja takiego dobrego smaku, gdy sa zamarynowane. Opienki sa duzo lepsze, i
bardziej wonne (IMHO), ale shiitake nadaja bardzo ciekawy smak sosom i
gulaszom, znane sa rowniez ich wlasciwosci rakobojcze i przeciwnowotworowe.
Ja robie taki sos, ktory podaje z makaronem, albo z krokietami z ziemniakow
puree:
1/2 kg pieczarek
1/4 kg shiitake
garsc suszonych grzybow (30 gr)
1 szklanka wrzatku
2 lyzki masla
2 lyzki oleju
3 szklanki rosolu
sol, pieprz, ostry olej do smaku
2 lyzki maki rozbeltane w pol szklanki wody
Suszone grzyby namoczyc we wrzatku. Pieczarki i shiitake pokroic w male
kawalki i podsmazyc na masle i oleju. Gdy brzegi grzybow sa zlotawe, dodac
rosol, pokrojone suszone grzyby i wode pozostala po ich moczeniu, przyprawy,
i dusic na malym ogniu 20 minut. Cienkim strumieniem dodac make rozbeltana w
wodzie i szybko mieszajac, rozprowadzic w sosie, unikajac grudek czy kluch.
Sprobowac, doprawic do smaku.
Magdalena
|