Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!ict.pwr.wroc.pl!news.iesy.d
e!troll.iesy.de!news.uni-stuttgart.de!news.belwue.de!newsfeed01.sul.t-online.de
!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "I.P." <i...@g...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gulasz
Date: Wed, 18 Sep 2002 10:55:18 +0200
Organization: T-Online
Lines: 26
Message-ID: <am9f1t$2mr$01$1@news.t-online.com>
References: <WdWh9.124177$pX1.4483917@news2.tin.it>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1032339326 01 2779 xpKKbDIS8-ULY 020918 08:55:26
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 0...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:125560
Ukryj nagłówki
"Ala" <o...@f...it> schrieb im Newsbeitrag
news:WdWh9.124177$pX1.4483917@news2.tin.it...
> CZy ktos moglby podac mi przepis na dobry, pikantny gulasz wegierski?
>
Akurat nie mam pod reka weguerskiego,jak znajde to Ci przesle.Tak sie
sklada,ze dzisiaj robie gulasz na placku,wegierski to on nie jest, ale ostry
i smaczny.
Co do proporcji,to nie lubie duzo miesa,raczej wiecej jarzyn i dobrego
ostrego sosu.
Mieso (chude -wieprzowe) smaze, a potem sole i pieprze i dusze do
miekkosci. Nastepnie dodaje cebule(drobo posiekana),w kostke papryke(jaka
posiadam,najlepiej wszystkie
kolory,zolta,czerwona,zielona),cukinie,pieczarki i dalej dusze(jak za malo
sosu-dolewam troche wody,jarzyny maja byc aldente(nie wygotowana maz).I
teraz dodaje ostrej papryki do smaku,czasami wiecej pieprzu(a wiec
przyprawiam dosyc osrto).Osobiscie zageszczam to wszystko gotowym sosem do
gulaszu w proszku(Maggi,Knorr), ale wg swojego smaku a nie wg przepisu na
torebce.Jezeli nie mam pod reka,to robie sama sos(przecier pomidorowy do
smaku) i jak inne sosy zagescic mozna kawalkiem zamrozonego masla,lub troche
maczki do zageszczenia.
Pozdrowienia
Ilona
|