Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!nntp.primenet.com!nntp.gblx.net!europa.netcrusader.net!152.163.2
39.131!portc03.blue.aol.com!wn4feed!worldnet.att.net!135.173.83.20!wnmasters3!b
gtnsc04-news.ops.worldnet.att.net.POSTED!not-for-mail
Message-ID: <3...@n...com>
From: Michal <n...@n...com>
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: happy
References: <0...@l...airnews.net>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 47
Date: Tue, 04 Jul 2000 05:27:46 GMT
NNTP-Posting-Host: 12.78.98.164
X-Complaints-To: a...@w...att.net
X-Trace: bgtnsc04-news.ops.worldnet.att.net 962688466 12.78.98.164 (Tue, 04 Jul 2000
05:27:46 GMT)
NNTP-Posting-Date: Tue, 04 Jul 2000 05:27:46 GMT
Organization: AT&T Worldnet
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:30454
Ukryj nagłówki
Poledwice wieprzowa (pork tender loin) pokroic na plastry do 1cm
grubosci. Cebule przekroic na pol od korzenia. Rozdzielic na warstwy.
Papryke zielona ("fried") przekroic na pol, usunac gniazdo nasieniowe,
pokroic na kawalki 3x3.
Pieczarki o srednicy okolo 3cm oczyscic i wyciac noge.
Bekon pokroic w poprzek na kwadraty.
Nadziewac na metalowe szpikulce (lepsze sa grube bo przewodza
cieplo do srodka miesa): mieso, bekon, grzyb, cebula, papryka,
bekon, mieso...itd.
Rozpalic gril, szaszlyki posolic, popiepszyc i nad zar. Przekrecic
kilka razy az sie zapieka z kazdej strony i odsunac dolej od
ognia. Powoli dopiekac do momentu kiedy mieso przy
szpikulcu saczy bialy sos. Polac w tym momencie ulubionym
BBQ (KC Masterpiece Hickory, Lea & Perrins Worcestershire,
przyprawa Kamis Grill, Teriaki, Soy lub mieszanka wszystkiego
ze swiezo rozgniecionym czosnkeim. Taka mieszanina mozna
tez macerowac samo mieso przed pieczeniem, ale nadziewac
raczej nalezy miesem wytartym z sosu bo sie cukier bedzie
przypalal). Dopiec nad ostrym ogniem minute z kazdej jednej
czwartej strony. (Potrzebne dobre rekawice)
Serwowac ze swieza francuska bulka, salata romanska z lekkim
dresingiem (wloski klasyczy, Wish Bone Robusto Italian dobrze
idzie. Raczej unikamy ciezkich w rodzaju Blue Cheese, Creamy
itd). Piwo, wino...
Po uczcie bierzemy kocyk i na lokalny stadion na ognie sztuczne
lub nad Hudson na duze ognie sztuczne a potem do sasiada na
hamburgery i nielegalne ognie sztuczne (potem odprowadzamy
nowo poznanych sasiadow po czym oni nas odprowadzaja bo
u nich barek wspolnymi silami osuszylismy, a oni chca koniecznie
nauczyc sie picia czystej i zwrotu "na zdrowie". Po drodze dolacza
do nas policjant i listonosz, a po chwili sasiad od hamburgerow
i trzeba tez te ostatnie rakiety chowane przed dziecmi odpalic.
Poza tym bedzie ze 30C, cykady zaczna rzepolenie i trzeba bedzie
gdzies tych uspionych ulozyc.)
Sczesliwego czwartego lipca!
Michal
emski wrote:
> Happy 4th July dla grupowiczow po tej stronie wody wiem ze jest ich
> troche :-))))
> a moze jakies receptury na backyard BBQ !!!!!!
|