Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!fu-berlin.de!uni
-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: herbata berberyjska - jak zrobić??
Followup-To: pl.rec.kuchnia
Date: Sun, 01 May 2011 00:07:54 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 25
Message-ID: <9...@m...uni-berlin.de>
References: <iphnk5$urt$1@news.task.gda.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
o2p/0rG5bLYIZXwzIP9swAFLzLS2TMGWgkjRYxlYQc3g0gKSyPzL1d35GH
Cancel-Lock: sha1:arDjFHZ6FB+lxRU5dPuJGfDbhVY=
User-Agent: KNode/4.4.10
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:335887
Ukryj nagłówki
M wrote:
> Witam
>
> Wróciłem z Maroka jakiś czas temu i kupiłem tam w supermarkecie składniki
> do herbaty berberyjskiej - sprzedawca zapewnił mnie, że to są odpowiednie
> składniki. Niestety jak próbowałem je zaparzyć to wychodzi coś zupełnie
> innego niż bardzo fajna prawdziwa herbata berberyjska... Mam takie
> składniki: - Verveine
> - Menthe
> - Thym
> - Origan
> Każdego ze składników mam spory suszony worek:) Proszę więc o pomoc w
> doborze proporcji i metody parzenia tej przepysznej herbatki...
Jak słyszałem od kolegi, który mieszkał w Marokku przez parę lat, herbaty są
tam przyrządzane ze świeżych liści. Tymianek i oregano dostaniesz w sklepie,
miętę marokańską (mniej olejków eterycznych, więcej aromatu niż "nasza"
pieprzowa) może też kupisz. Mi się udaje czasami kupić w sklepie ogrodowym.
Czy werbenę lekarską dostaniesz, nie wiem.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|