Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Roman Rumpel" <r...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jajecznica - raz jeszcze, z nadzieja ze sie da odczytac ...
Date: Fri, 17 Sep 2004 22:25:25 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 30
Message-ID: <cifh3r$9nj$1@inews.gazeta.pl>
References: <14ovhupczkeun$.1c20q7fqv2dle$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: xdsl-274.lodz.dialog.net.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1095452603 9971 81.168.178.18 (17 Sep 2004 20:23:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 17 Sep 2004 20:23:23 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: romane
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:215483
Ukryj nagłówki
Uýytkownik "Vefour" <v...@p...pl> napisaů w wiadomoúci
news:14ovhupczkeun$.1c20q7fqv2dle$.dlg@40tude.net...
\
(ciach pićkne)
Zrewanzujć sić wůasnym, nieortodoksyjnym przepisem.
Boczek na malutkim gazie delikatnie powoli wytapiam.
Na wpóů wytopiony daje pokrojonŕ w paski paprykć najlepiej czerwonŕ, moze
byă zielona)
Jak zacznie mićknŕă papryka - dodajć pokrojonŕ w "póůpiórka" cebulć.
Lekko solć, czasami w tym momencie na chwilć przykrywam.
Gdy cebula sić zeszkli, a papryka caůa jest mićkka dodajć pomidora
pokrojonego w "szesnastki"
(pomidor nie jest konieczny - najczesciej dodajć go latem, jak sŕ naprawdć
dobre)
teraz wrzucam jaja (nierozmieszane), sól pieprz, papryka sůodka w proszku.
Zwićkszam gaz.
Po wstćpnym úcićciu biaůek zaczynam mieszac
Zdejmujć i podajć, gdy jeszcze leciutko sić "rusza" - tzn. takŕ nie caůkiem
úcićtŕ
Do tego kromka ( jedna) úwieýego chleba z masůem
Acha - moim zdaniem, przy tym przepisie, przekroczenie 10 jaj na raz
powoduje utratć kontroli nad procesem - jajecznica przestaje byă bardzo
dobra, zaczyna byă tylko dobra.
pozdrawiem
Romek
|