Data: 2002-11-26 09:43:01
Temat: Re: jajka ...??
Od: "Dirko" <d...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W wiadomości news:artuet$mb3$1@news.onet.pl USER <t...@i...pl>
napisał(a):
> Szanowne Kolezanki i Koledzy,
> Byc moze sprawa jest banalna ale czy moglby ktos podac czasy gotowania
> jajek (na miekko i twardo (aby nie byly "po wojskowemu")) w zaleznosci
> czy sa z lo dowki czy nie oraz czy lepiej gotujac wrzucac do cieplej czy
> wrzacej wody. D lugie to zdanie ale mam nadzieje, ze przenosi tresc.
> Dzieki za pomoc
Na miękko: włożyć do wrzątku jajka i jak sie zaczną gotować to po 3 min.
wyjąć i przelać zimną wodą; na twardo włożyc jajka do zimnej wody i od
chwili zawrzenia wody gotować 8 min ! (bo jak dłużej to będą fioletowe
żółtka, a jak krócej to żółtka mogą być jeszcze częściowo płynne) i
przełożyc do naczynia z zimną wodą. Jak gotuję na miekko to po wyjęciu jajek
z lodówki czekam 15 minut, żeby sie trochę ogrzały.
J. Siedlecki
|