Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: Similas <s...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak czyścić przypalony garnek?
Date: Wed, 06 Sep 2006 20:16:32 +0200
Organization: n/a
Lines: 24
Message-ID: <edn3fl$os3$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <edmf6j$eo5$1@news.wp.pl> <edmh8n$69g$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: s...@i...pl
NNTP-Posting-Host: bnk100.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1157566781 25475 83.29.0.100 (6 Sep 2006 18:19:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 6 Sep 2006 18:19:41 +0000 (UTC)
User-Agent: KNode/0.10.4
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277373
Ukryj nagłówki
Panslavista wrote:
>
> Już pisałem - najprościej zastosować sodę żrącą - zmyć wcześniej co się
> da, a następnie nasypac granulek sody i nalac trochę wody gorącej i tak
> zostawić do następnego dnia. Oczywiscie można kupić płyny lub żele do
> czyszczenia piekarników lub grilli...
Witam po raz pierwszy aktywnie na grupie :)
Moj patent na przypalone garnki pochodzi z Francji, skad zostal przywieziony
pprzez moja planowana druga polowe... Oni tam uzywaja Eau de Javelle czy
jakos tak... Po naszemu to ACE (wybielacz :) ). Nalac do gara, zostawic na
noc, potem powinno sie wszystko wyplukac... Oczywiscie po takim zabiegu
gara nalezy dobrze wyplukac, najlepiej jakims plynem do zaniku zapachu...
Przy okazji zauwazylem, ze ACE doskonale nadaje sie do usuwania wszelkich
organicznych zabrudzen, np. takich jak czesto wystepuja w odplywach ze
zlewu czy cus.. Nalezy uwazac zeby sie tym paskudztwem nie ochlapac bo po
kolorach na ciuchach...
Metoda ekologicznie blisko wodorotlenku sodu a bardzo skuteczna...
Pozdrawiam,
Sebastian Wach aka Similas
|