Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!news.onet.pl!newsg
ate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak czyscic srebrne?
Message-ID: <019301c033c2$c4637be0$4fdf4cd5@tea>
Date: 11 Oct 00 20:35:16 GMT
Sender: o...@n...pl
MIME-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Organization: email<>news gateway
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
Lines: 41
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:35348
Ukryj nagłówki
-----Original Message-----
From: Jerzy <j...@m...pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 11 października 2000 22:11
Subject: Re: jak czyscic srebrne?
>Użytkownik Herbatka <b...@d...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
>napisał:002f01c033b2$ac5c4fa0$4fdf4cd5@tea...
>[...]
>> >Przepis jw. polecam [plastikowego].
>> Drogi Jerzy,
>> musze cie zmartwic, jezyk polski jest na tyle przewrotny, ze dopuszcza
>obie
>> wersje plastyk i plastik w znaczeniu masa plastyczna - polecam rowniez
>> Slownik Jezyka Polskiego PWN :-)
>Znam, znam inaczej bym sobie nie pozwolił na taką uwagę.
>Widocznie jesteśmy różnej daty chociaż młodzieniaszkiem nie jestem.
>Wolę formę plastik od [kurs.] przestarz. plastyk [kurs.] D.lpoj. plastiku
>(wymowa: plastiku "akcent" na "t") [kurs.] prestarz. plastyku ( wymowa:
>plastyku "akcent" na "t").
>[też PWN - powalczymy na "daty" słowników? to dopiero będą "jaja".
>Wprowadzili sporo zmian.]
>Jakby co to "herbatkę" pijam "zaparzoną" po 3-ch minutach.
>Pozdrawiam Jerzy.
>
Zdziwilbys sie z tymi datami ;-) A konkretnie kto wprowadzil ? Bo zawsze
myslalam, ze jezyk to twor zywy, ktory modyfikujemy my - wszyscy
uzytkownicy. To, ze preferujesz jakas forme to jeszcze nie powod zeby
"flekowac" czlowieka za uzycie innej dopuszczalnej formy - zwlaszcza ze ta
grupa o kulinariach traktuje a nie o niuansach polszczyzny na codzien. Chyba
sie zaperzylam - przepraszam, ale chetniej przeczytalabym jakis fajny
przepisik w Twoim wykonaniu niz pokpiwania z ludzi, ktorzy jak widac
chcieli podzielic sie wiedza z innymi. I bez obrazy, ale nie daje sie parzyc
kazdemu, kto ma na to ochote ;-)
Herbatka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|