Data: 2004-07-30 09:56:41
Temat: Re: jak naostrzyć nóż?
Od: "Jarek P." <jarek.p@spam_jest_beee_gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Adam" <a...@t...pl> wrote in message
news:ced4ol$8r3$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Dlaczego? ja jestem zadowolony
Chyba już nie jesteś? Skoro chcesz go ostrzyć? ;-)
Te wszystkie "laserowo ostrzone" noże to taki efektowny bajer powstały
w czasach mody na "laserowość" i "komputerowość". Laserowa obróbka
daje tyle, że nóż nawet jeśli jest z kiepskiej stali, nie tępi się tak
szybko jak ostrzony tradycyjną metodą. Co pozwala wielu producentom
zresztą robić noże z kiepskiej stali i sprzedawać je jako superhiper.
Ale cudów nie ma, każdy nóż się kiedyś stępi, nawet ten "laserowy".
Tylko że o ile przy normalnym bierzesz wtedy ostrzałkę i ostrzysz,
przy tym laserowym masz problem. Ale ja nie o tym: przede wszystkim
porządny nóż powinien być ostrzony tradycyjnie, powinien mieć
mikroszczerbki na ostrzu, bo po prostu jest wtedy skuteczniejszy.
Pooglądaj sobie w jakimś porządnym sklepie z małym AGD te drogie,
markowe noże. Raczej nie znajdziesz wśród nich "laserowego"
> Ząbki sa z jednej strony tylko czy to ostrzenie coś da - z praktyki
wiem że
> jak się ostrzy z jednej strony to dzieje się coś takiego jak
wywinięcie
> końcówki ostrza, przez co nóż wcale nie jest ostrzejszy a usunąć się
tego za
> bardzo nie da właśnie ze względu na ząbki.
Trudno mi powiedzieć, ostrzyłem kiedyś takiego właśnie "laserowego"
Solingena (czy solingera - nie pamiętam) z ząbkami, robiłem to właśnie
ręczną osełką, problemów z zawijającym się brzegiem nie było.
Na upartego można by jeszcze się posłużyć mikroszlifierką w stylu
Dremela, nie wiem, jakie ten twój nóż ma ząbki, jeśli szerokie
"chlebowe", drobnoziarnista ściernica i ząbek po ząbku szlifować,
jeśli zaś drobną "ostrą" piłkę, to ciężka sprawa.. może tarczką? Ale
to już będzie zarzynanie noża ;-)
J.
|