Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak piec coś upeklowane
Date: Sun, 20 Dec 2009 14:01:27 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 44
Message-ID: <1rmwevsc54qw2$.2ekd2i5ytwvl.dlg@40tude.net>
References: <hgkves$2nh$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<ibpir30oxm42$.edpu34ht5oqc.dlg@40tude.net>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: afim113.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1261314099 13900 95.49.220.113 (20 Dec 2009 13:01:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 20 Dec 2009 13:01:39 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:326075
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 20 Dec 2009 13:59:14 +0100, XL napisał(a):
> Dnia Sun, 20 Dec 2009 11:38:06 +0100, Krycha napisał(a):
>
>> Moi Drodzy, mięsko się pekluje i za kila dni będę je piec w piekarniku
>> (nie mam dostępu do wędzarni).
>> Jak piec, aby było miękkie i soczyste?
>> Dotychczasowe moje doświadczenie nie satysfakcjonuje mnie.
>> Mięso nie jest tak soczyste jakbym oczekiwała.
>>
>> Czytałam na grupie, żeby piec w umiarkowanej temperaturze, to mięso
>> będzie soczyste. A nie wycieknie z niego to co najsmaczniejsze?
>> Czy nie należy zacząć od wysokiej temperatury, aby z zewnątrz mięso
>> ścięło się i nie wypuszczało później soków?
>>
>> A więc: w czym piec w piekarniku elektrycznym (naczynie, folia, rękaw),
>> w jakiej temperaturze, jak długo?
>> Po zakończeniu pieczenia pozostawić w piekarniku i niech tam powoli
>> stygnie, czy wyjąć do szybkiego wystygnięcia?
>>
>> Miło mi będzie, gdy doczekam się merytorycznych rad i tym razem mój
>> wątek nie będzie powodem niepotrzebnych kłótni o obraźliwych słów.
>>
>> Pozdrawiam Krycha.
>
> Powszechne rady, żeby piec szynkę bez przykrycia, to zwykłe bzdury - wtedy
> się wysuszy na wiór. należy piec w gęsiarce, a jeśli się nie mieści, to w
> rękawie do pieczenia. Godzinę na kg mięsa. temperatura jakieś 150 stopni,
> pod koniec dopiec w temp. ok.170 do dwustu, ale to 200 to już tylko jakieś
> 10 minut.
> Żeby nie wyciekły soki, trzeba przed pieczeniem sparzyć szynkę dokładnie
> wrzątkiem, nawet zanurzyć na chwilę w garnku z wrzącą wodą, tzn na jakieś 3
> minuty, na ostrym ogniu, żeby nie obniżyć zbytnio temperatury wody.
> Po upuiczeniu jak najszybciej wystudzić! Najlepiej wynieśc przykryte (lub w
> rzeczonym rękawie) na balkon lub taras, na mróz. No, ale pilnowac, zeby nie
> zamarzło.
Po sparzeniu, przed włożeniem do rękawa lub gęsiarki, posmarować mięso
obficie olejem!!! Jesli pieczesz w gęsiarce, podlej też parę łyżek wody. Ja
wkładam też połówki jabłek ze dwie - dają wilgoć i super smak.
--
Ikselka.
|