Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak przyrzadzic grenadiera?
Date: Tue, 5 Feb 2002 18:28:20 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <a3p4id$m0o$1@news.tpi.pl>
References: <a3oqe3$q3h$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc97.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1012929940 22552 213.76.98.97 (5 Feb 2002 17:25:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 5 Feb 2002 17:25:40 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: jak przyrzadzic grenadiera?
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:94809
Ukryj nagłówki
Użytkownik ERY <e...@p...gazeta.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a3oqe3$q3h$...@n...tpi.pl...
> Witam po długiej przerwie,
>
> Usmażyłem grenadiera w panierce. Wyszedł strasznie wodnisty - po
> przekrojeniu panierki wręcz wypływał.
>
> Ktoś wie jak to się przyrządza/podaje?
>
> Ernest
Taka jego uroda ze wodnisty. Ja to u niego lubie, bo wszystko co soczyste
mnie neci a smaczek ma delikatniutki i osci jak na lekarstwo. Przyrzadzam go
tak: dokladnie owijam w papier kuchenny, gdy sie obsuszy sole, skrapiam
sokiem z cytryny (kilka kropelek), obtaczam w mace krupczatce, ale zwykla
tez moze byc, i buch na patelnie teflonowa, na rozgrzana oliwe. Po
przewroceniu na druga strone dodaje wiorki masla i przykrywam aby sie
poddusilo. Taka ryba moze isc solo do ziemniaczkow i surowek albo mozna z
dodatkiem warzyw:
kilka marchewek
seler
por
cebula
przecier (sok)pomidorowy
kawalek imbiru
brokuly
fasolka szparagowa
Marchewki, seler kroimy w zapalke, por w talarki, wrzucamy na podsmazona w
oliwie siekana cebule,podlewamy warzywnym bulionem. wrzucamy maly kawalek
imbiru (ostroznie bo ostry) Gdy sa miekkie (ale jedrne, nie mozna
rozgotowac) wyjmujemy imbir, dodajemy przecier lub sok pomidorowy,
doprawiamy sola, bialym pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Fasolke i
brokuly gotujemy z dodatkiem soli i cukru. Rybe obkladamy sosem warzywnym,
fasolka i brokulami.Dobrze smakuje z ryzem na sypko.
Agata Solon, naturalna
|