« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-09-18 07:26:39
Temat: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?Bo takie sobie to potrafię ale nie jestem całkiem zadowolony.
Może ktoś zna jakiś przepis ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-09-19 08:28:12
Temat: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?UFOLudek wrote:
> Bo takie sobie to potrafię ale nie jestem całkiem zadowolony.
> Może ktoś zna jakiś przepis ?
>
Przepisu nie mam ale widziałem kiedyś jak to się robi i jak przchowuje w
aby właściwie prosciutto crudo dojrzała i moim zdaniem w domu nie ma
szans na "wyprodukowanie" prawdziwej takiej szynki.
Nie mniej jednak chętnie poznam i wypróbuje ( w miarę możliwości) Twój
przepis.
Pozdrawiam
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-09-20 03:25:36
Temat: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ? Przepis nie jest mój i dopiero go testuję. Uczciwie przyznam, że aby
zmniejszyć koszty ewentualnej porażki testuję go na golonce zamiast szynki
:)
Golonka którą kupiłem to tylko górna część golonki czyli szersza niż
dłuższa.
Nasypałem do naczynia soli na dno a potem wepchnąłem w to surową golonkę
(ze skórą i tłuszczem) tak aby od spodu wszędzie była otoczona solą. Z
wierzchu też przysypałem solą dokładnie. W miarę wyciągania soku przez sól
dosypywałem trochę soli z wierzchu, czasem po 2-3 razy dziennie. Co 2-3 dni
wyrzucałem sól i ponownie wsadzałem ją w nową sól. Po 2 tygodniach musiałem
pojechać na zaplanowany urlop więc nie mógłbym dłużej zmieniać soli a
golonka nie wydawała mi się całkiem gotowa. Wyjąłem ją z soli, nieosłonięte
tłuszczem i skórą kawałki wysmarowałem smalcem i włożyłem do lodówki na
górną półkę. Z urlopu wróciłem po kolejnych 2 tygodniach. W sumie po 4
tygodniach po odkrojeniu paru plasterków wygląda toto prawie tak jak
powinno. Troszeczkę za krótko dojrzewała. Smakiem odbiega trochę od
prosciut\to bo to przecież golonka a nie szynka.
Jestem jednak na tyle zadowolony, że teraz chcę zrobić to samo z
polędwicą i szynką i przetrzymać aż do Bożęgo Narodzenia. Zastanawiam się,
czy mógłbym jakoś poprawić smak. Może spróbuję przed zasolenie włożyć szynkę
do odpowiedni doprawionej zalewy na 1-2 dni a dopiero potem do soli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-09-20 09:53:36
Temat: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?Użytkownik "UFOLudek" <p...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dgnvfg$3to$1@news.onet.pl...
> Przepis nie jest mój i dopiero go testuję. Uczciwie przyznam, że aby
> zmniejszyć koszty ewentualnej porażki testuję go na golonce zamiast szynki
Nie nacierasz solą, tylko posypujesz?
I co z saletrą? Ani grama?
Dominik Jan Domin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-09-20 10:11:37
Temat: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?UFOLudek <p...@f...onet.pl> napisał(a):
> Bo takie sobie to potrafię ale nie jestem całkiem zadowolony.
> Może ktoś zna jakiś przepis ?
>
Zrobiłeś mi smak. Co Ty na taki przepis:
mieso w kamionkowy garnek na 2 tygodnie w słony mocno roztwór saletry z
przyprawami: gorczyca, kolendra, pieprz ziarnisty, jałowiec.
- tak samo jak golonkę do gotowania tylko że bardziej słony.
Potem ładnie odsączę, posmaruję smalcem mięso nieosłoniete i obwiążę nitką
niczym baleron (żeby było za co powiesić) i wypadałoby gdzieś mięso suszyć. Ja
wybiorę strych: jest nieogrzewany i przewiewny i niech posiedzi przez całą
jesień do gwiazdki.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-09-20 10:36:12
Temat: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?Użytkownik "turecky " <t...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
news:dgon8p$13u$1@inews.gazeta.pl...
> UFOLudek <p...@f...onet.pl> napisał(a):
>
>> Bo takie sobie to potrafię ale nie jestem całkiem zadowolony.
>> Może ktoś zna jakiś przepis ?
>>
> Zrobiłeś mi smak. Co Ty na taki przepis:
> mieso w kamionkowy garnek na 2 tygodnie w słony mocno roztwór saletry z
> przyprawami: gorczyca, kolendra, pieprz ziarnisty, jałowiec.
>
> - tak samo jak golonkę do gotowania tylko że bardziej słony.
>
> Potem ładnie odsączę, posmaruję smalcem mięso nieosłoniete i obwiążę nitką
> niczym baleron (żeby było za co powiesić) i wypadałoby gdzieś mięso
> suszyć. Ja
> wybiorę strych: jest nieogrzewany i przewiewny i niech posiedzi przez całą
> jesień do gwiazdki.
Ćwierczakiewiczowa podaje do każdego mięsa tą sama proporcje soli i saletry,
ale każe trzymać szynki dłużej - ok. 4 tygodni.
W jakiej temperaturze trzymacie swoje mięso w solance? W pokojowej, w
piwnicy, w lodówce?
Dominik Jan Domin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-09-20 10:53:24
Temat: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?Dominik Jan Domin <d...@p...onet.pl> napisał(a):
> W jakiej temperaturze trzymacie swoje mięso w solance? W pokojowej, w
> piwnicy, w lodówce?
Najchłodniejsze miejsce w domu poza lodówką (bo tam zawsze jest mało miejsca).
Ale gdyby było to bym trzymał w najcieplejszym miejscu lodówki.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-09-20 16:26:28
Temat: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?To mi sie bardziej podoba od moich eksperymentów :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-09-20 16:27:11
Temat: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?Nie nacierałem tylko obsypałem całą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |