Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-09-18 07:26:39

Temat: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?
Od: "UFOLudek" <p...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Bo takie sobie to potrafię ale nie jestem całkiem zadowolony.
Może ktoś zna jakiś przepis ?



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-09-19 08:28:12

Temat: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?
Od: Duzy Mis <d...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

UFOLudek wrote:
> Bo takie sobie to potrafię ale nie jestem całkiem zadowolony.
> Może ktoś zna jakiś przepis ?
>
Przepisu nie mam ale widziałem kiedyś jak to się robi i jak przchowuje w
aby właściwie prosciutto crudo dojrzała i moim zdaniem w domu nie ma
szans na "wyprodukowanie" prawdziwej takiej szynki.
Nie mniej jednak chętnie poznam i wypróbuje ( w miarę możliwości) Twój
przepis.

Pozdrawiam
Duży Miś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-09-20 03:25:36

Temat: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?
Od: "UFOLudek" <p...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Przepis nie jest mój i dopiero go testuję. Uczciwie przyznam, że aby
zmniejszyć koszty ewentualnej porażki testuję go na golonce zamiast szynki
:)
Golonka którą kupiłem to tylko górna część golonki czyli szersza niż
dłuższa.
Nasypałem do naczynia soli na dno a potem wepchnąłem w to surową golonkę
(ze skórą i tłuszczem) tak aby od spodu wszędzie była otoczona solą. Z
wierzchu też przysypałem solą dokładnie. W miarę wyciągania soku przez sól
dosypywałem trochę soli z wierzchu, czasem po 2-3 razy dziennie. Co 2-3 dni
wyrzucałem sól i ponownie wsadzałem ją w nową sól. Po 2 tygodniach musiałem
pojechać na zaplanowany urlop więc nie mógłbym dłużej zmieniać soli a
golonka nie wydawała mi się całkiem gotowa. Wyjąłem ją z soli, nieosłonięte
tłuszczem i skórą kawałki wysmarowałem smalcem i włożyłem do lodówki na
górną półkę. Z urlopu wróciłem po kolejnych 2 tygodniach. W sumie po 4
tygodniach po odkrojeniu paru plasterków wygląda toto prawie tak jak
powinno. Troszeczkę za krótko dojrzewała. Smakiem odbiega trochę od
prosciut\to bo to przecież golonka a nie szynka.
Jestem jednak na tyle zadowolony, że teraz chcę zrobić to samo z
polędwicą i szynką i przetrzymać aż do Bożęgo Narodzenia. Zastanawiam się,
czy mógłbym jakoś poprawić smak. Może spróbuję przed zasolenie włożyć szynkę
do odpowiedni doprawionej zalewy na 1-2 dni a dopiero potem do soli.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-09-20 09:53:36

Temat: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "UFOLudek" <p...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dgnvfg$3to$1@news.onet.pl...
> Przepis nie jest mój i dopiero go testuję. Uczciwie przyznam, że aby
> zmniejszyć koszty ewentualnej porażki testuję go na golonce zamiast szynki

Nie nacierasz solą, tylko posypujesz?

I co z saletrą? Ani grama?

Dominik Jan Domin


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-09-20 10:11:37

Temat: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?
Od: "turecky " <t...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

UFOLudek <p...@f...onet.pl> napisał(a):

> Bo takie sobie to potrafię ale nie jestem całkiem zadowolony.
> Może ktoś zna jakiś przepis ?
>
Zrobiłeś mi smak. Co Ty na taki przepis:
mieso w kamionkowy garnek na 2 tygodnie w słony mocno roztwór saletry z
przyprawami: gorczyca, kolendra, pieprz ziarnisty, jałowiec.

- tak samo jak golonkę do gotowania tylko że bardziej słony.

Potem ładnie odsączę, posmaruję smalcem mięso nieosłoniete i obwiążę nitką
niczym baleron (żeby było za co powiesić) i wypadałoby gdzieś mięso suszyć. Ja
wybiorę strych: jest nieogrzewany i przewiewny i niech posiedzi przez całą
jesień do gwiazdki.



--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-09-20 10:36:12

Temat: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "turecky " <t...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
news:dgon8p$13u$1@inews.gazeta.pl...
> UFOLudek <p...@f...onet.pl> napisał(a):
>
>> Bo takie sobie to potrafię ale nie jestem całkiem zadowolony.
>> Może ktoś zna jakiś przepis ?
>>
> Zrobiłeś mi smak. Co Ty na taki przepis:
> mieso w kamionkowy garnek na 2 tygodnie w słony mocno roztwór saletry z
> przyprawami: gorczyca, kolendra, pieprz ziarnisty, jałowiec.
>
> - tak samo jak golonkę do gotowania tylko że bardziej słony.
>
> Potem ładnie odsączę, posmaruję smalcem mięso nieosłoniete i obwiążę nitką
> niczym baleron (żeby było za co powiesić) i wypadałoby gdzieś mięso
> suszyć. Ja
> wybiorę strych: jest nieogrzewany i przewiewny i niech posiedzi przez całą
> jesień do gwiazdki.

Ćwierczakiewiczowa podaje do każdego mięsa tą sama proporcje soli i saletry,
ale każe trzymać szynki dłużej - ok. 4 tygodni.

W jakiej temperaturze trzymacie swoje mięso w solance? W pokojowej, w
piwnicy, w lodówce?

Dominik Jan Domin


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-09-20 10:53:24

Temat: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?
Od: "turecky " <t...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dominik Jan Domin <d...@p...onet.pl> napisał(a):

> W jakiej temperaturze trzymacie swoje mięso w solance? W pokojowej, w
> piwnicy, w lodówce?

Najchłodniejsze miejsce w domu poza lodówką (bo tam zawsze jest mało miejsca).
Ale gdyby było to bym trzymał w najcieplejszym miejscu lodówki.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-09-20 16:26:28

Temat: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?
Od: "UFOLudek" <p...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

To mi sie bardziej podoba od moich eksperymentów :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-09-20 16:27:11

Temat: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?
Od: "UFOLudek" <p...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie nacierałem tylko obsypałem całą.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Szprotki dla głodego
Ciasto murzynek&krem z mleka skondensowanego
kolejnosc skladnikow - ciasto
smalec-jak zrobic dobry
typ szarlotki szukam

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »