Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "UFOLudek" <p...@f...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?
Date: Tue, 20 Sep 2005 05:25:36 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 23
Sender: p...@f...onet.pl@aao218.internetdsl.tpnet.pl
Message-ID: <dgnvfg$3to$1@news.onet.pl>
References: <dgj4rc$4bn$1@news.onet.pl> <dglst3$pjf$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: aao218.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1127186736 4024 83.16.14.218 (20 Sep 2005 03:25:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Sep 2005 03:25:36 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:248227
Ukryj nagłówki
Przepis nie jest mój i dopiero go testuję. Uczciwie przyznam, że aby
zmniejszyć koszty ewentualnej porażki testuję go na golonce zamiast szynki
:)
Golonka którą kupiłem to tylko górna część golonki czyli szersza niż
dłuższa.
Nasypałem do naczynia soli na dno a potem wepchnąłem w to surową golonkę
(ze skórą i tłuszczem) tak aby od spodu wszędzie była otoczona solą. Z
wierzchu też przysypałem solą dokładnie. W miarę wyciągania soku przez sól
dosypywałem trochę soli z wierzchu, czasem po 2-3 razy dziennie. Co 2-3 dni
wyrzucałem sól i ponownie wsadzałem ją w nową sól. Po 2 tygodniach musiałem
pojechać na zaplanowany urlop więc nie mógłbym dłużej zmieniać soli a
golonka nie wydawała mi się całkiem gotowa. Wyjąłem ją z soli, nieosłonięte
tłuszczem i skórą kawałki wysmarowałem smalcem i włożyłem do lodówki na
górną półkę. Z urlopu wróciłem po kolejnych 2 tygodniach. W sumie po 4
tygodniach po odkrojeniu paru plasterków wygląda toto prawie tak jak
powinno. Troszeczkę za krótko dojrzewała. Smakiem odbiega trochę od
prosciut\to bo to przecież golonka a nie szynka.
Jestem jednak na tyle zadowolony, że teraz chcę zrobić to samo z
polędwicą i szynką i przetrzymać aż do Bożęgo Narodzenia. Zastanawiam się,
czy mógłbym jakoś poprawić smak. Może spróbuję przed zasolenie włożyć szynkę
do odpowiedni doprawionej zalewy na 1-2 dni a dopiero potem do soli.
|