Data: 2005-09-20 03:25:36
Temat: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?
Od: "UFOLudek" <p...@f...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przepis nie jest mój i dopiero go testuję. Uczciwie przyznam, że aby
zmniejszyć koszty ewentualnej porażki testuję go na golonce zamiast szynki
:)
Golonka którą kupiłem to tylko górna część golonki czyli szersza niż
dłuższa.
Nasypałem do naczynia soli na dno a potem wepchnąłem w to surową golonkę
(ze skórą i tłuszczem) tak aby od spodu wszędzie była otoczona solą. Z
wierzchu też przysypałem solą dokładnie. W miarę wyciągania soku przez sól
dosypywałem trochę soli z wierzchu, czasem po 2-3 razy dziennie. Co 2-3 dni
wyrzucałem sól i ponownie wsadzałem ją w nową sól. Po 2 tygodniach musiałem
pojechać na zaplanowany urlop więc nie mógłbym dłużej zmieniać soli a
golonka nie wydawała mi się całkiem gotowa. Wyjąłem ją z soli, nieosłonięte
tłuszczem i skórą kawałki wysmarowałem smalcem i włożyłem do lodówki na
górną półkę. Z urlopu wróciłem po kolejnych 2 tygodniach. W sumie po 4
tygodniach po odkrojeniu paru plasterków wygląda toto prawie tak jak
powinno. Troszeczkę za krótko dojrzewała. Smakiem odbiega trochę od
prosciut\to bo to przecież golonka a nie szynka.
Jestem jednak na tyle zadowolony, że teraz chcę zrobić to samo z
polędwicą i szynką i przetrzymać aż do Bożęgo Narodzenia. Zastanawiam się,
czy mógłbym jakoś poprawić smak. Może spróbuję przed zasolenie włożyć szynkę
do odpowiedni doprawionej zalewy na 1-2 dni a dopiero potem do soli.
|