Data: 2005-09-20 10:36:12
Temat: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "turecky " <t...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w wiadomości
news:dgon8p$13u$1@inews.gazeta.pl...
> UFOLudek <p...@f...onet.pl> napisał(a):
>
>> Bo takie sobie to potrafię ale nie jestem całkiem zadowolony.
>> Może ktoś zna jakiś przepis ?
>>
> Zrobiłeś mi smak. Co Ty na taki przepis:
> mieso w kamionkowy garnek na 2 tygodnie w słony mocno roztwór saletry z
> przyprawami: gorczyca, kolendra, pieprz ziarnisty, jałowiec.
>
> - tak samo jak golonkę do gotowania tylko że bardziej słony.
>
> Potem ładnie odsączę, posmaruję smalcem mięso nieosłoniete i obwiążę nitką
> niczym baleron (żeby było za co powiesić) i wypadałoby gdzieś mięso
> suszyć. Ja
> wybiorę strych: jest nieogrzewany i przewiewny i niech posiedzi przez całą
> jesień do gwiazdki.
Ćwierczakiewiczowa podaje do każdego mięsa tą sama proporcje soli i saletry,
ale każe trzymać szynki dłużej - ok. 4 tygodni.
W jakiej temperaturze trzymacie swoje mięso w solance? W pokojowej, w
piwnicy, w lodówce?
Dominik Jan Domin
|