Data: 2005-09-20 10:11:37
Temat: Re: jak samodzielnie zrobić dobre prosciutto ?
Od: "turecky " <t...@g...SKASUJ-TO.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
UFOLudek <p...@f...onet.pl> napisał(a):
> Bo takie sobie to potrafię ale nie jestem całkiem zadowolony.
> Może ktoś zna jakiś przepis ?
>
Zrobiłeś mi smak. Co Ty na taki przepis:
mieso w kamionkowy garnek na 2 tygodnie w słony mocno roztwór saletry z
przyprawami: gorczyca, kolendra, pieprz ziarnisty, jałowiec.
- tak samo jak golonkę do gotowania tylko że bardziej słony.
Potem ładnie odsączę, posmaruję smalcem mięso nieosłoniete i obwiążę nitką
niczym baleron (żeby było za co powiesić) i wypadałoby gdzieś mięso suszyć. Ja
wybiorę strych: jest nieogrzewany i przewiewny i niech posiedzi przez całą
jesień do gwiazdki.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|