Data: 2003-09-30 16:06:25
Temat: Re: jak sie pasteryzuje..?
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
tv_user wrote:
>
> Czesc,
> Mma do Was pytanie - jak sie prawidlowo pasteryzuje tzn. czy sloiki wstawia
> sie pokrywka do dolu? Jak gleboko maja byc zanurzone sloiki oraz czy wstawia
> sie je odrazu do wrzacej wody czy mozna do zimnej i czekac az sie zagotuja.
> Aha no i jak dlugo trzeba je gotowac.
>
> Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki
> Pozdrawiam
> Piotr
Zalezy co pasteryzujesz, ale zawsze pokrywa do gory, woda musi zakrywac
sloik na co najmniej 2 cm. Owoce, czy sos pomidorowy, czy inne przetwory
warzywne wkladam do goracej wody i gotuje 20 minut od zawrzenia. Nie mam
doswiadczenia w pasteryzowaniu miesa, i prawde mowiac, balabym sie jadu
kielbasianego, wiec tego nie robie.
Magdalena Bassett
|