Data: 2004-01-16 09:10:01
Temat: Re: jak to zrobić
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Prosze powiedziec czy kostake morszczuk zamrożona trzeba rozmrozic do
> smazenia czy nie.
> Chcialbym zeby byla paierowana
====
Z tymi mrożonymi rybami (i kostkami też), to jest tak, że są one w tzw.
emali, czyli w skorupce z lodu. Czasem jest ona cieńsza, czasem, w
promocyjnych lub tańszych produktach - grubsza (nabija wagę). Jeśli coś
takiego wrzucisz na patelnię to nie będzie się to smażyło, tylko ta warstwa
lodu roztopi się i powstanie ciapa, a ryba, i kostka tym bardziej, zapewne
się rozsypie.
Ja to robię tak: płuczę kostkę lub rybę w zimnej wodzie, aby pozbyć się tej
emalii (w środku jest nadal zamrożona), potem osuszam, przyprawiam,
panieruję, odstawiam na kilka minut - panierka lepiej się wtedy trzyma.
Dopiero wtedy smażę.
waldek
====
|