| « poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2013-04-17 21:25:20
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia 2013-04-17 15:40, obywatel Iza uprzejmie donosi:
> Użytkownik "krys" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:516ea09c$0$26708$6...@n...neostrad
a.pl...
>
> Mam nadzieję, że zakwas wystartowałaś z razowej mąki (bo zapomniałam, że
> Melvit robi i zwykłą, i razową, w jednakowych opakowaniach)?
>
>
> Zapisałam dokładnie i z kartką byłam w sklepie. Kupiłam żytnią razową i
> z niej zrobiłam zakwas. Żytnią 720 też kupiłam na zaś, by w końcu upiec
> wymarzony chlebek.
>
> No i wiesz, ze ta druga porcja zakwasu, co zostanie, to do lodowki i na
> następny raz powtórka - rozmnażanie i do lodówki;-)
>
> O dzięki za tą informację. Zapewne zastanawiałabym się co robić z druga
> częścią za te wyczekiwane 5 dni...
Dobrze wypracowany zaczyn spokojnie i z miesiąc w lodówce potrafi
przeczekać.
Ale te wszystkie odkrycia jeszcze przed Tobą. Czego Ci życzę.
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2013-04-17 21:26:42
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?On Wed, 17 Apr 2013 21:15:01 +0200, Qrczak wrote:
> Dnia 2013-04-17 15:28, obywatel tomjas uprzejmie donosi:
>> On Wed, 17 Apr 2013 12:08:23 +0000 (UTC), piecia aka dracorp wrote:
>>> Dnia Wed, 17 Apr 2013 09:36:26 +0200, krys napisał(a):
>>>
>>>> Gdzie kupujesz mąkę 720?
>>> U mnie na szczęście mam możliwość zakupu mąki 2000 pszennej lub żytniej
>>> po około 2zł. Niedaleko są młyny. I tylko z takiej piekę chleb.
>>>
>> Zazdroszczę... Ja niestety piekę na tej 720, ale za dodaję szklankę
>> sparzonych otrębów (czy też otrąb:) na kilo mąki, żeby polepszyć jakość
>> chleba.
>
> A sparzasz czemuż?
>
A sparzam temu(ż), że suche wyciągają wilgoć z chleba i jest wtedy
kruszący się:). Tak czy inaczej zawsze daję sparzone i chleb jest ok.
Raz dałem suche i chleb się strasznie kruszył.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2013-04-17 21:27:56
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia 2013-04-17 09:42, obywatel krys uprzejmie donosi:
> Iza wrote:
>
>> Poszukuję wszelkich porad (najlepiej krok po kroku) na temat domowego
>> wypieku chleba.
>
> Na poczatek potrzebujesz: słoik 0,9l, mąkę żytnia RAZOWĄ (może być Melvit,
> albo Gdańskie Młyny)
>
> 10 łyżek mąki wsypujesz do słoika, wlewasz letnią wodę (ja leję
> prosto z kranu, mogę sobie na to pozwolić) tyle, żeby miało konsystencję
> śmietany. Przykrywasz płócienkiem, zabezpieczasz recepturką (owocówki),
> odstawiasz w kąt, raz dziennie przemieszasz drewnianą łychą. Jak zacznie
> kwaśno pachnieć i pokażą się bąbelki - dokarmiasz, czyli dosypujesz raz
> dziennie łyżkę, dwie mąki, dodajesz wodę, żeby konsystencję zachować. Na
> końcu w słoiku powinno być 20 łyżek mąki.
> Zakwas powinien być zdatny do użycia w przeciągu 5 dni. Ma kwaśno
> chlebowo pachnieć i mają być bąbelki.
>
> To tyle na pierwszy rzut.
>
> Proporcja jest na 3 blachy 40X12cm obrys góry i 7,5 cm wysokość. Jak
> chcesz inną, policz objętość i przelicz proporcje.
> Blacha do chleba na dłuższą metę ocynowana (!), albo czarna, jak
> lubisz przypieczone skórki.
>
> Jak zakwas wyjdzie, potrzebujesz:
>
> Wieczorem dzielisz zakwas na pół, do każdego słoika wsypujesz 10
> łyżek mąki razowej i ok 200 ml wody. Przykrywasz płócienkiem, zostawiasz na
> noc.
> Rano:
>
> Dużą michę do wymieszania:
> 9 szklanek mąki pszennej (najlepsza 720, "do pizzy", ale
> pełnoziarnista czy zwykła też da radę) Lepsze są mąki powyżej 480.
>
> 7 szklanek mąki żytniej (polecam "gdańskie młyny", najtańsze.
> żurkowa może być)
>
> 7 łyżeczek soli
>
> Ok 1,5 litra letniej wody.
>
> Siadasz, miąchasz błotko przez 20 minut tymi ręcami i tymi palcyma,
> chyba, że masz robota o przemysłowym uciągu. Po tym czasie ciasto powinno
> być lekko błyszczące. Przykrywasz michę wilgotną ściereczką, odstawiasz na
> 20 - 30 minut. Potem krótko jeszcze raz przerobisz (powinno byc lekko
> ciepłę i odchodzić od miski, jakby się wiązało), dzielisz na 3 części i
> wrzucasz do wysmarowanych i posypanych mąką blaszek. Usiłujesz jakoś
> przykryć wilgotną ściereczką (musisz zrobić tak, żeby nie dorosło do
> ściereczki) i zostawiasz do wyrośnięcia. Trzeba podglądać, bo potrafi uciec,
> ale 3 godziny na pewno postoi. Częściej stoi dłuzej - wyrabiane o 8, do
> pieca wjeżdza o 16. czasem 20.; trzeba pilnować.
> Do pieca nadaje się, jak dorośnie do krawędzi blachy.Nagrzewasz
> piekarnik do 240 stopni, w środku zostawiasz naczynie z wodą, żeby
> zaparował. Chleb wstawasz na 15 minut do tej temperatury, potem przykręcasz
> do 160 stopni i pieczesz przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyciągasz,
> wywalasz z blaszek na kratę, żeby równomiernie ostygł i nie zaparował. Masz
> chleb na tydzień.
Noooo... ale opis.
Pięknyyyy.
Moja tylko uwaga ogólna: błotka wcale nie trzeba tykać nawet palcem.
Wszystko wystarczy zamiąchać łychą. Do foremek wciepać też łychą.
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2013-04-17 21:35:21
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia 2013-04-17 12:40, obywatel Janek Wlodak uprzejmie donosi:
> "Iza" <i...@u...to.o2.pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:516e4d35$0$1232$65785112@news.neostrada.pl...
>> Poszukuję wszelkich porad (najlepiej krok po kroku) na temat domowego
>> wypieku chleba.
>> Jestem osobą poczatkującą w tej materii, wręcz zieloną. W necie jest
>> tysiące porad, jednak w tym gąszczu nie potrafię dobrać odpowiedniego
>> przepisu dla siebie.
>> Nadmieniam, że nie posiadam: żadnej wiedzy w tej dziedzinie, zakwasu
>> ani umiejętności jego sporządzenia.
>> Posiadam natomiast: spore chęci, czas, maszynę do wypieku chleba,
>> piekarnik z funkcją hydro- backing.
>> Poszukuję: pomocnych osób potrafiących przekazać swoją wiedzę i
>> wspierających mnie w nauce pieczenia domowego, pysznego chlebka.
>>
>> iza
>
> Tu, mniam, mniam:
>
> http://www.mniammniam.com/Chleb_pszenny_z_garnka__zw
any_tez_FOCH___czyli_Fenomenalnie_Obledny_CHleb_-167
93p.html
A propos form do pieczenia... odkąd zaistniała potrzeba wypiekania
większych ilości bochenków przy jednoczesnym braku czasu na babranie się
w chlebowym "błotku" co tydzień, poza klasycznymi keksówkami używam
tego: http://blanty.net/jogfoto/garnek-gesiarka-brytfanna.
jpg
Działa bez zarzutu, wychodzi z tego ok. 3 kg bochenek.
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2013-04-17 21:43:02
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia 2013-04-17 21:26, obywatel tomjas uprzejmie donosi:
> On Wed, 17 Apr 2013 21:15:01 +0200, Qrczak wrote:
>> Dnia 2013-04-17 15:28, obywatel tomjas uprzejmie donosi:
>>> On Wed, 17 Apr 2013 12:08:23 +0000 (UTC), piecia aka dracorp wrote:
>>>> Dnia Wed, 17 Apr 2013 09:36:26 +0200, krys napisał(a):
>>>>
>>>>> Gdzie kupujesz mąkę 720?
>>>> U mnie na szczęście mam możliwość zakupu mąki 2000 pszennej lub żytniej
>>>> po około 2zł. Niedaleko są młyny. I tylko z takiej piekę chleb.
>>>>
>>> Zazdroszczę... Ja niestety piekę na tej 720, ale za dodaję szklankę
>>> sparzonych otrębów (czy też otrąb:) na kilo mąki, żeby polepszyć jakość
>>> chleba.
>>
>> A sparzasz czemuż?
>>
> A sparzam temu(ż), że suche wyciągają wilgoć z chleba i jest wtedy
> kruszący się:). Tak czy inaczej zawsze daję sparzone i chleb jest ok.
> Raz dałem suche i chleb się strasznie kruszył.
A, dzięki za wyjaśnienia.
To już rozumiem czemu, intuicyjnie jakoś, do razowej mąki lub kiedy
dodaję dużo otrębów czy płatki owsiane, zawsze więcej wody leję.
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2013-04-17 22:12:30
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia pięknego Wed, 17 Apr 2013 19:36:48 +0200 osobnik zwany JBP napisał:
> Użytkownik "Iza" <i...@u...to.o2.pl> napisał w wiadomości
> news:516e925b$0$1217$65785112@news.neostrada.pl...
>
>> Użytkownik "masti" napisał w wiadomości grup zacznij od podstaw czyli
>> najprostszego co może być:
>>
>> 30 dag drożdży lub torebka suchych
>> 350 ml ciepłej wody
>> łyżeczka soli
>> łyżeczka cukru
>> łyżeczka oliwy lub oleju
>> mąka (ok. 500g)
>>
>> Ponieważ zakwas zgodnie z zaleceniami Krys będzie gotowy dopiero za 5
>> dni, dziś postaram się upiec ten chlebek na drożdżach.
>
>
> No to masti będzie miał na sumieniu Twój wypiek według powyższego
> przepisu ;)
> Chyba zaczyn drożdżowy urządzi sobie spacer przed pieczeniem :) 30 dag
> drożdży dotyczy 10 bochenków, tylko wówczas musisz pomnożyć przez 10
> pozostałe składniki.
>
e tam. Jakoś nie widzę przechadzającego się zaczynu :)
To jest przepis na szybko. W oryginale ten chleb nie był odkładany do
wyrośnięcia bo autorce zawsze się spieszy. Więc stąd pewnie więcej drożdży
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię, to grunt zabija!" T.Pratchett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2013-04-17 22:12:43
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia 17 Apr 2013 19:26:42 GMT, tomjas napisał(a):
> Raz dałem suche i chleb się strasznie kruszył.
Chleb nie będzie się kruszył, jeśli część mąki zaparzysz wrzącą wodą przed
zarabianiem ciasta.
--
XL
Rektor Politechniki Warszawskiej... śpiewa, proszempaństwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0lefToSdo-c
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2013-04-17 22:25:47
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Qrczak wrote:
>
> Moja tylko uwaga ogólna: błotka wcale nie trzeba tykać nawet palcem.
> Wszystko wystarczy zamiąchać łychą. Do foremek wciepać też łychą.
Ale Qro, weź pod uwagę, że pieczesz ZTCW żytni, a ja mam pszenno - żytni.
Ja tam się w swoim błotku solidnie babrzę, bo łychą to ja se mogę... Jakbym
dała tyle wody, że dałby się łychą wyrobić, to nie ma bata, upadnie.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2013-04-17 22:33:17
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia Wed, 17 Apr 2013 22:12:43 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia 17 Apr 2013 19:26:42 GMT, tomjas napisał(a):
>
>> Raz dałem suche i chleb się strasznie kruszył.
>
> Chleb nie będzie się kruszył, jeśli część mąki zaparzysz wrzącą wodą
> przed zarabianiem ciasta.
A z czym to jest związane? Gluten? Aż mnie teraz korci żeby zrobić 2
bochenki, jeden na ciepłej wodzie a drugi na zimnej. Tylko że zapomniałem
mąkki kupić i dopiero jutro to może sprawdzę.
--
piecia aka dracorp
pisz na: piotr kropka rogoza at wp kropka eu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2013-04-17 22:40:32
Temat: Re: jak upiec domowy chleb?Dnia Wed, 17 Apr 2013 21:35:21 +0200, Qrczak napisał(a):
> A propos form do pieczenia... odkąd zaistniała potrzeba wypiekania
> większych ilości bochenków przy jednoczesnym braku czasu na babranie się
> w chlebowym "błotku" co tydzień, poza klasycznymi keksówkami używam
> tego: http://blanty.net/jogfoto/garnek-gesiarka-brytfanna.
jpg Działa bez
> zarzutu, wychodzi z tego ok. 3 kg bochenek.
>
> Q
To ja mam pytanie. Mam 2 formy, jedną srebną drugą czarną. Piekę w obu
formach ten sam chleb ale w czarnej formie wychodzi bardziej spieczony,
od strony blachy. Dlaczego? Zawsze wydawało mi się że tylko czymś jest
pokryta ta forma żeby nie rdzewiała. Ale najwidoczniej jest inaczej.
--
piecia aka dracorp
pisz na: piotr kropka rogoza at wp kropka eu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |