Data: 2004-04-06 19:53:37
Temat: Re: jak wydzielic comber z krolika ?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <c4ujrc$p3r$1@news.onet.pl> Flopik wrote:
> Witam.
>
> Mam krolika i mam zamiar zrobic z nigo pyszny pasztet ( to sie okaze :).
> Chcialbym natomiast wykroic z niego comber poniewaz jak slyszalem jest
> bardzo dobrym miesem na inne potrawy.
Nie pomylił Ci się przypadkiem królik z zającem? Wprawdzie na upartego
i z królika można zrobić pasztet i wyciąć z niego comber (to taki
mięsień z grzbietu, jak podaje Halbański wycinany między 3 i 4 kręgiem
lędźwiowym a 5 i 6 piersiowym), ale to psztet i comber z zająca słyną
smakiem. Zając to znacznie szlachetniejsza zwierzyna, o mięsie pełnym
smaku, gdy królik, chociaż można z niego też zrobić smaczne i atrakcyjne
rzeczy, to jednak mięso ma dosyć mdłe, i dania z królika, są że tak
powiem, hm, znaczenie bardziej ordynarne niż z zająca. Królik nadaje
się glównie na rozmaite potrawki oraz dania smażone dość mocno
przyprawiane.
Władysław
|