Data: 2001-11-13 07:59:18
Temat: Re: jak zrobic ajerkoniak - 2 przepisy
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Kasia Orzeł <k...@r...net.eu.org> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9sp56l$79n$...@n...onet.pl...
> ...........smaczniutki ajerkoniaczek?
> Pozdrawiam Kasia
>
A to przepis na ajerkoniak mojej tesciowej:
1/4 l spirytusu,
3 zoltka,
cukier waniliowy,
3/4 szklanki cukru,
1-1,5 szklanki schlodzonego mleka
zoltka + cukier waniliowy + cukier dokladnie zmiksowac( do rozpuszczenia
cukru),dodać 1 lub 1,5 szklanki mleka schłodzonego-dalej miksowac,nastepnie
dolewac stopniowo, powoli do zoltek spirit :))))
Likier jajeczny: ( przepis z Burdy)
1/2 litra wody zagotowac z 500g cukru i 1/2nacietego straka wanilii(
moze byc cukier waniliowy), gotowac az cukier się rozpusi. Energicznie
wymieszac 12 zoltek i mieszajac gotujacy sie syrop powoli wlewac do niego
zoltka cienkim strumieniem( podobnie jak olej - przy robieniu wlasnego
majonezu).Na koniec dodac stopniowo 1/4 l. spirytusu winnego(96%) i
wymieszac.Trwałosc likieru przechowywanego w chlodnym miejscu wynosi 3
miesiace.
Pozdrawiam Jola L-L
|