Data: 2002-08-14 00:27:22
Temat: Re: jak zrobic dobre nalesniki?
Od: sadyl <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bobi wrote:
>
> Witaj!
>
> r> prosze o rade
> no oczywiście mška, jajka i mleko oraz szczypta soli
> ja zamiast mleka daję wodę mineralnš, sš wtedy bardziej puszyste
..i szczypta cukru - są bardziej kruche. Czasami praktykuję 1/2 - 1
łuzeczki poszku do prania - są podobnie lekko piankowate jak używając
wody gazowanej.
Fajne tez wychodzą z kwasnego (zsiadłego) mleka
Można dodać bul oliwy (oleju) wówczas nie trzeba namaszczać patelni, ale
same naleśniki robią się nieciekawe w konsystencji (bo smakowo nie
przeszkadza)
Dokładniej: chodzi o to, że smażąc na 2-3 mm warstwie tuszczu robi się
brazowy cału naleśnik
Jak smażysz bez tłuszczenia patelni (tylko z dodatkiem oliwy/oleju do
ciasta) na teflonie, to złoci się jedna strona a druga ma tylko
poprzypalane piegi i pozatym naleśnik ttaki jest letko wysechły
sadyl
Pies: jedno moje młode (to męskie) zaczęło mnie przelicytowywać w ilości
odwróceń naleśnika na patelni w pojedyczym wyrzucie. O dziwo - nie mam
jeszcze śladów na suficie :))
|