Data: 2004-09-02 20:14:05
Temat: Re: jak zrobić lazanie z mięsem?
Od: "WieN" <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam , nie jestem stałą bywalczynią grupy ale czasami korzystam z
zamieszczanych porad i przepisów zatem podzielę się swoimi sprawdzonymi na
lasagne i canelloni . Przepis jest na dużą formę ( ok. 8 - 10 osób ).
LASAGNE
SOS BOLOŃSKI :
a.. 1 KG MIELONEGO MIĘSA
b.. 3-4 PUSZKI POMIDORÓW
c.. 2 CEBULE
d.. 4-5 ZĄBKÓW CZOSNKU
e.. OLIWA LUB OLEJ
f.. LIŚĆ LAUROWY , SÓL , PIEPRZ , WEGETA , OREGANO - DO SMAKU
OLEJ PODGRZAĆ , WRZUCIĆ ZĄBKI CZOSNKU , LEKKO ZRUMIENIĆ I WYJĄĆ Z PATELNI ,
WSYPAĆ POSIEKANĄ W KOSTKĘ CEBULĘ , ZESZKLIĆ (DO MIĘKKOŚCI) , NA TO WRZUCIĆ
MIĘSO , PRZYPRAWY .
GDY MIĘSO SIĘ PODSMAŻY ( OK. 10 MINUT ) DODAĆ POMIDORY I DUSIĆ WSZYSTKO , AŻ
WODA ODPARUJE ( MOŻNA DODAĆ CAŁĄ MARCHEWKĘ , PIETRUSZKĘ I SELER , KTÓRE
WYJMUJE SIĘ PO OK. PÓŁ GODZINY -GDY ZMIĘKNĄ ) . DOPRAWIĆ DO SMAKU .
SOS BESZAMELOWY :
. 1,5 L MLEKA ( PRZEGOTOWANEGO )
. 100 G MASŁA
. 2-3 ŁYŻKI MĄKI
. DO SMAKU : SÓL , PIEPRZ , GAŁKA MUSZKATOŁOWA
ROZPUŚCIĆ W RONDLU MASŁO TAK , BY SIĘ NIE ZARUMIENIŁO . OPRÓSZYĆ MĄKĄ ,
WYMIESZAĆ DREWNIANĄ ŁYŻKĄ I ZASMAŻAĆ OK. 2-3 MINUTY .
DO ZASMAŻKI WLEWAĆ POWOLI MLEKO I WYMIESZAĆ NA GŁADKĄ MASĘ (KONSYSTENCJA
SOSU LUB GĘSTEJ ŚMIETANY). MIESZAJĄC ZAGOTWAĆ . DOPRAWIĆ DO SMAKU .
POSMAROWAĆ MASŁEM RORMĘ DO PIECZENIA (NP. NACZYNIE ŻAROODPORNE) , POLAĆ
SOSEM BESZAMELOWYM I POŁOŻYĆ PIERWSZĄ WARSTWĘ MAKARONU LASAGNE .
UKŁADAĆ NA PRZEMIAN :
a.. MAKARON LASAGNE
b.. POLEWAĆ SOSEM BOLOŃSKIM
c.. POSYPYWAĆ STARTYM SEREM (NP. ŻÓŁTYM)
d.. KAŻDĄ WARSTWĘ POLAĆ SOSEM BESZAMELOWYM
e..
OSTATNIĄ WARSTWĘ STANOWIĄ LASAGNE , STARTY SER I BESZAMEL (BEZ SOSU
BOLOŃSKIEGO).
WIERZCHNIA WARSTWA POWINNA BYĆ DOBRZE POKRYTA BESZAMELEM (ZWŁASZCZA MAKARON)
, GDYŻ NIE POLANE MIEJSCA MOGĄ SIĘ ZBYT WYSUSZYĆ I STWARDNIEĆ W PIEKARNIKU .
PRZED WŁOŻENIEM DO PIEKARNIKA POLAĆ LASAGNE 2 ŁYŻKAMI OLIWY . PIEKARNIK
NAGRZAĆ DO DO TEMP. 180 STOPNI I PIEC 45 MINUT .
CANELLONI Z NADZIENIEM MIĘSNYM
NADZIENIE :
a.. 4 ŁYŻKI OLEJU LUB OLIWY
b.. 2 CEBULE
c.. 1 PĘCZEK PIETRUSZKI
d.. 3-4 ZĄBKI CZOSNKU
e.. 1 KG MIĘSA MIELONEGO
f.. 1-2 ŁYŻKI MĄKI
g.. 0,5 SZKL. ROSOŁU WOŁOWEGO
h.. 1 - 1,5 L SOSU POMIDOROWEGO (TJ. POMIDORY Z PUSZKI ZMIKSOWANE )
i.. 20 DKG DROBNO STARTEGO SERA
j.. 100 G BUŁKI TARTEJ
k.. 1-2 JAJKA
l.. DO SMAKU : OREGANO , BAZYLIA , SÓL , PIEPRZ , GAŁKA MUSZKAT.
CEBULĘ , CZOSNEK I PIETRUSZKĘ DROBNO POKROIĆ I PODSMAŻYĆ NA OLEJU . DODAĆ
MIĘSO I PODSMAŻYĆ RAZEM . MIESZAJĄC DODAWAĆ STOPNIOWO MĄKĘ , PO CZYM CAŁOŚĆ
ROZCIEŃCZYĆ ROSOŁEM , DODAĆ OK. 1/3 SOSU POMIDOROWEGO. PRZYPRAWIĆ DO SMAKU
ZIOŁAMI I GOTOWAĆ OK. 15 MINUT . ODSTAWIĆ DO PRZESTUDZENIA . WYMIESZAĆ FARSZ
Z BUŁKĄ TARTĄ , JAJKAMI I POŁOWĄ SERA , PO CZYM NAPEŁNIAĆ NIM NIE UGOTOWANE
CANELLONI .
NA WYSMAROWANEJ MASŁEM FORMIE ROZPROWADZIĆ 1/3 SOSU POMIDOROWEGO I UŁOŻYĆ NA
NIM CANELLONI FARSZEM . POLAĆ POZOSTAŁĄ CZĘŚCIĄ SOSU , POSYPAĆ SEREM I
WIÓRKAMI MASŁA .
DANIE NALEŻY PIEC POD PRZYKRYCIEM OK. 40 MINUT W TEMP. 200 STOPNI CELSJUSZA
.
DANIE MOŻNA RÓWNIEŻ POLAĆ SOSEM BESZAMELOWYM , A DOKŁANIE POLANE SOSEM MOŻNA
ZAPIEKAĆ BEZ PRZYKRYCIA TAK JAK LASAGNE .
SMACZNEGO !!!
Użytkownik "wera" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:6d7a.00000652.4131c8c4@newsgate.onet.pl...
> Witam, chciałabym upiec lazanie z mięsem jak to zrobić?Dzieki
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|