Data: 2003-06-03 01:06:26
Temat: Re: jak zrobić panierkę...?
Od: marekj <m...@m...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zajac wrote:
> Czy ktoś z Szanownych grupowiczów wie jak zrobić panierkę do kurczaka podobną
> jak w KFC (na ostro) ???
>
> Dzieki i pozdrawiam,
> Zajac
Tradycja tej grupy jest od dawna ze pytajacy o panierke od KFC,ciasto na pizze (
i jeszcze
pare innych smakolykow) koncza z kilkoma widelcami w plecach.
Tak naprawde "sekretem" KFC jest sposob smazenia a panierka moze byc dowolna.
Kurczaki w KFC sa smazone w specjalnych garnkach cisnieniowych.
Jest to rodzaj szybkowaru ale UWAGA! nie mozna uzywac zwyklego szybkowaru
bo jego uszczelnienie moze nie wytrzymac znacznie wyzszej temperatury w jakiej
wrze tluszcz (po prostu gumowa uszczelka w tradycyjnym szybkowarze rozlazi sie
i mozesz miec w kuchni powazny pozar).
A sekret polega na tym ,ze w cisnieniowym garnku wypelnionym wrzacym tluszczem
mieso
obsmaza sie szybko na powierzchni a rownoczesnie wewnatrz pozostaje soczyste
bo podwyzszone cisnienie nie pozwala na odparownie sokow przy tym jeszcze
smak przypraw zawartych w panierce jest "wltlaczany" do miesa.
Sprobuj na patelni wyjdzie mniej soczyste a panierka taka jak do schabowych
plus cebula i czosnek w proszku i ostra papryka.
Mozna tez zrobic panierke z pogniecionych w worku foliowym platkow
kukurydzianych lub krakersow.
A najlepiej pojsc do KFC zjesc kilka kawalkow i obrzydnie Ci na kilka miesiecy.
pozdr
marek,glodny..
|