Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-berli
n.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak zrobic samemu mydlo....???
Date: Tue, 29 Jul 2003 15:23:24 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 33
Message-ID: <3...@u...fu-berlin.de>
References: <4...@p...google.com>
<3...@u...fu-berlin.de>
<g...@4...com>
<3...@u...fu-berlin.de>
<GquVa.566$Uy4.10264@nnrp1.ozemail.com.au>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de 1059485069 22403632 160.45.180.154 (16 17 19)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; de-DE; rv:1.0.1) Gecko/20020823
Netscape/7.0
X-Accept-Language: de-de, de
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:167011
Ukryj nagłówki
Anna Sheridan:
> Sam tluszcz palmowy da bardzo twarde, niskopieniace sie mydlo. Robie mydlo
> od lat i uzywam jako bazy mieszanki tluszczu palmowego, kokosowego i oliwy.
> Oliwa nadaje delikatnosci, kokos piany a palma twardosci. Klasyczne castille
> soap robi sie tylko a oliwy.
> Jako cwiczenie na lekcje chemii twoj przepis moze sie nadaje, ale balabym
> sie takim mydlem myc!
nie ma sie co bać. Dzięki zneutralizowaniu ługu sodowego masz mydło
Ph-neutralne, ale proporcje i dobra waga to oczywiście sprawę upraszczają.
> Po pierwsze proporcje powinny byc dokladnie zwazone (sa na sieci tabele dla
> wszystkich tluszczy ile tej sody i ile wody!) - najpopularniejsza tu:
> http://www.thesage.com/maillists/soapmaker.html
to chyba jest rozwiązanie
> Po drugie mydlo robione twoim sposobem musi sie kurowac przez kilka tygodni.
> Po trzecie - dodatki, dodatki, dodatki ktore chemiczny eksperyment zmieniaja
> w sztuke! Mydla ziolowe, przetluszczone, perfumowane olejkami,
ja osobiście nie lubię perfum w mydle i kupuję dla siebie mydło do
prania. Faktycznie jest twarde jak decha, ale do mycia nadaje się też.
> Aha! Prosze mnie dopisac do tej listy emigracyjnej, to dla mnie honor byc w
> tak swietnym towarzystwie!!
witam w towarzystwie emigrantów! Pewnie dżdżownica-obojnak cię zaraz
dopisze.
Waldek
|