Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!newspeer1.se.telia.net!
se.telia.net!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tele.dk!news.glorb.com!sn-xit
-04!sn-xit-12!sn-xit-10!sn-xit-06!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!n
ot-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jaka temperatura parzenia herbaty?
Date: Thu, 14 Oct 2004 11:22:44 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <ckm4fe$2m8o$1@mamut.aster.pl> <4...@o...com>
<ckm715$2rqa$1@mamut.aster.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 32
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:218583
Ukryj nagłówki
Ruua wrote:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> news:416E9C8C.F3673781@olypen.com...
>
> > Zalac goraca zagotowana woda, ktora przestygla do 95°C
>
> jestes pewna, ze biala i zielona parzy sie taka sama temperatura? cos mi sie
> kolacze, ze inna...
Nie, nie jestem pewna, dlatego pod biala dalam znak zapytania.
>
>
> > Wrzatkiem ja!
>
> jesli z niemieckiego "fruchte und krautertee" znaczy owocowa i ziolowa- to
> trzeba w 90 stopniach.
Babcia twierdzila, ze ziola zalewa sie wrzatkiem, przykrywa talerzykiem, i
zostawia 5 minut do zaparzenia, a niektore ziola nawet trzeba gotowac na
malutkim gazie, zeby wydobyc z nich cale dobro. Wydaje mi sie, ze zalezy to od
mieszanki herbacianej. Ja najczesciej pije rumiankowo-mietowa i te zawsze parze
wrzatkiem. Mnie ososbiscie nie smakuje herbata z cieplej, nie wrzacej wody,
wiec nawet zielona zalewam wrzatkiem, ale wiem, ze tak nie powinno sie robic.
Jest to jednak osobista sprawa. Probowalam zielona i z "cieplej" wody i z
wrzatku i jednak wole z wrzatku.
Magdalena Bassett
|