Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.co
m!cyclone1.gnilink.net!spamkiller.gnilink.net!gnilink.net!trnddc07.POSTED!0131c
421!not-for-mail
From: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <djb9en$rs$1@nemesis.news.tpi.pl>
Subject: Re: jaka to przyprawa- kuchnia indyjska
Lines: 26
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2670
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2670
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Message-ID: <Ibs6f.4607$gF4.4404@trnddc07>
Date: Sat, 22 Oct 2005 14:40:40 GMT
NNTP-Posting-Host: 70.17.22.229
X-Complaints-To: a...@v...net
X-Trace: trnddc07 1129992040 70.17.22.229 (Sat, 22 Oct 2005 10:40:40 EDT)
NNTP-Posting-Date: Sat, 22 Oct 2005 10:40:40 EDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:250868
Ukryj nagłówki
"paranoix" <p...@o...pl> wrote in message
news:djb9en$rs$1@nemesis.news.tpi.pl...
> jadłem w hinduskiej restauracji pysznego kurczaka. niestety strzelałem w ciemno
> przy wyborze i nie wiem co w istocie dostałem a było wyśmienite.
>
> był to kurczak smazony na patelni i polewany czymś co płoneło :) obsypany był cały
> czerwoną przyprawą bardzo ostry i charakterystyczny smak (ciężko go opisać).
> Napewno nie była to papryka.
> ktoś mi mówił że to był kurczak tikka ale kiedy patrzyłem na przepisy na stronach
> www, to zdjęcia zupełnie mi sie nie zgadzały, bo kurczak był cały w jakimś sosie, a
> ja dostałem samego kurczaka (pokrojone w kostke piersi) w chlebie pita.
Moze cus na temat kurczaka masala ..?
Smazone, polewane sokiem z tamrindo na koniec smazenia wiec moze sie zapalilo ..?
:-))) A smak to pewnie chaat masala (przyprawa, a raczej kombinacja przypraw) w tym
przypadku pewnie z duza iloscia mielonej chili i ostrej papryki wedle fantazji
kucharza. Sposob podawania takze dosyc dowolny - mozna i na chlebku naan (czesto
zastepowany pita.)
Jesli nie, to trudno wyczuc, ale jesli smazone to kolor moze byc tez np. z nasionek
annatto.
--
><eM eL><
|