Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Derella" <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jaki deser hiszpanski??? (P)
Date: Mon, 18 Nov 2002 18:38:10 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 73
Sender: d...@p...onet.pl@systemy177.toya.net.pl
Message-ID: <arb8aq$9ov$1@news.onet.pl>
References: <ar8ba9$75b$1@foka.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: systemy177.toya.net.pl
X-Trace: news.onet.pl 1037640858 10015 217.113.225.177 (18 Nov 2002 17:34:18 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Nov 2002 17:34:18 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135201
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Emila i Marcin" <e...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ar8ba9$75b$1@foka.acn.pl...
> Poszukuje przepisu z kuchni hiszpanskiej
> cos prostego i szybkiego na obiad zupa i II danie
> oraz cos na deser koniecznie!
>
Mam taka mala ksiazeczke z przepisami kuchni hiszpanskiej. Nie ma tam zbyt
duzo przepisow, ale udalo mi sie cos wybrac.
zupa czosnkowa a la riojana
1/2 czerstwej bulki pszennej
6 zabkow czosnku
4 pomidory
2 papryki
4 lyzki oleju
1 lyzeczka zmielonej slodkiej papryki
1,5 l wody
Bulke pokroic na cienkie kromki, pomidory sparzyc, zdjac skorke i przetrzec
przez sitko, papryki pokroic w kostke, czosnek drobno posiekac. Czosnek
smazymy w garnku na malym ogniu przez dwie minuty (powinien byc miekki i
przezroczysty), ciagle mieszajac dodajemy pomidory i smazymy je nastepne 2
min. Dodajemy pokrojona papryke i smazymy mieszajac przez 5 min. Dodajemy
bulke i przyrumieniamy ja. Dodajemy mielona papryke, wlewamy wode i
doprawiamy sola. Gotujemy na malym ogniu bez przykrycia przez 10 min.
kotlety schabowe w winie
1,2 kg schabu bez kosci
100 g platkow migdalow
1 szklanka wina malaga
5 lyzek oleju
2 galazki natki pietruszki
Schab umyc, osuszyc, pokroic na kotlety i rozbic tluczkiem z obu stron.
Kotlety smazyc po osiem minut z kazdej strony (najpierw na bardzo duzym
ogniu, a pozniej na mniejszym). Po usmazeniu kotlety posolic, przelozyc na
ogrzany polmisek, nakryc i odstawic w cieple miejsce. Prygotowac sos: na
tluszczu pozostalym ze smazenie kotletow podsamzyc migdaly, zdjac z ognia
zalac winem i dobrze wymieszac. Kotlety polac goracym sosem i przybrac natka
pietruszki.
krem "Natillas"
1,5 l mleka
6 jajek
6 czubatych lyzek cukru
1 cytryna
1 lyzeczka maki kukurydzianej
1 lyzeczka cynamonu
Zoltka utrzec z 2 lyzkami cukru i maka. Bialka wstawic do lodowki. Zetrzec
skorke z cytryny. Zagotowac mleko z 4 lyzkami cukru i skorka z cytryny.
Gorace mleko powoli wlewac do zoltek szybko i bez przerwy mieszajac. Dobrze
wymieszana mase przelac do garnka i postawic na bardzo malym ogniu. Mieszac
bez przerwy drewniana lyzka, gdy pojawi sie piana mieszanie przyspieszyc. Po
zniknieciu piany krem jest juz gotowy. Rozlac krem do miseczek i wstawic do
lodowki na ok.3 godziny. Przed samym podaniem ubic piane z bialek ze
szczypta soli. Do ubitej piany dodac 1 lyzeczke cukru i jeszcze przez chwile
ubijac. Krem przybrac piana i posypac cynamonem.
Wszystkie przepisy maja ilosc skladnikow dla 6 osob.
Pozdrawiam
Anna z Lodzi
|